10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Evropska unija bo odločno podprla Ukrajino, če bi prišlo do Ruskega napada

Piše: Jože Jan

ZDA opozarjajo, da Rusija načrtuje vojaško ofenzivo nad Ukrajino prihodnje leto. Evropska Unija bo v primeru ruskega napada podprla Ukrajino.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve, je v nedeljo izjavil da si Evropska unija »prizadeva, da bi se končala kriza med Ukrajino in Rusijo, vendar bo v primeru kakršnega koli napada EU podprla Ukrajino.« V izjavah za italijanski časnik Repubblica je Borrell poudaril, da je potrebno, da vsak razmisli o posledicah.

Ameriški mediji so poročali, da ameriške obveščevalne agencije menijo, da Rusija namerava povečati svojo vojaško prisotnost na mejo z Ukrajino na 175.000  vojakov s potencialnim ciljem, da bi naslednje leto napadla Ukrajino.

»Najprej si moramo prizadevati, da  bi se izognili krizi. Svoje diplomatske sposobnosti uporabljamo, da bi Rusija razumela, da bi bila to resna kršitev  mednarodnega prava. V Stockholmu sem govoril z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom in z ameriškim državnim sekretarjem Anthonyjem Blinkenom. Lavrov je zanikal kakršni koli napad,« je pojasnil Borrell.

Čeprav Ukrajina ni članica Nata in Evropske unije, je Borrell priznal, da je zaskrbljen. »Ukrajina je nedvomno partner in zaveznik EU. Zato ji bomo ob strani. Kakršen koli ruski napad bo imel posledice.«

Ameriški predsednik Joe Biden bo ta torek imel virtualni pogovor z ruskim predsednikom. Putinu bo izrazil »zaskrbljenost ZDA glede ruskih dejavnosti na meji z Ukrajino in podporo Združenih držav ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti,« je včeraj izjavil vir Bele hiše. V petek je Biden napovedal, da ZDA pripravljajo ukrepe za obrambo Ukrajine, če se Putin odloči za vojaški napad.

Vir: La voz de Galicia, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine