-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Evropska unija bo napotila misijo za opazovanje volitev v Venezueli

Piše: Jože Jan

Evropska unija je sprejela prošnjo venezuelske opozicije in bo na volitve guvernerjev in županov 21. novembra v Venezuelo poslala  misijo za opazovanje volitev.

Pošiljanje misije za opazovanje volitev je bila ena glavnih zahtev opozicije, ki v zadnjih letih ni sodelovala na volitvah, ker je menila, da ni bilo pogojev, da bi volitve bile resnično svobodne in poštene.

Strokovnjaki iz Evropske unije bodo potovali v Venezuelo v mesecu oktobru in bodo opazovali celoten volilni postopek. Ob koncu postopka bodo na tiskovni konferenci predstavili poročilo z oceno glasovanja.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko, je imenoval Isabel Santos, članico Evropskega parlamenta, za vodjo misije za opazovanje volitev. EU ni napotila misije v Venezuelo zadnjih 15 let.

Borrell je dejal, da bo EU izvedla neodvisno oceno vseh faz volilnega procesa in predstavila venezuelskim oblastem priporočila za izboljšanje prihodnjih glasovanj. Opozoril je tudi, da lahko delo misije prispeva k mirni rešitvi venezuelske krize in pomaga na poti do verodostojnih, vključujočih in preglednih volitev.

Pošiljanje Evropske misije je posledica izboljšanja notranjepolitičnih razmer med režimom Nicolása Madura in demokratično opozicijo. Opozicijski vodja, Juan Guaidó, je v sredo med manifestacijo dejal, da v Venezueli še vedno ni dovolj pogojev za verodostojne volitve, vendar je svoje privržence prosil, naj po vsej državi zahtevajo svobodne volitve, brez goljufij.

Vir: El Mundo, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine