22.5 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Evropska poslanka Romana Tomc: Moje dopisovanje z DeutscheWelle. Šok.

V nadaljevanju je kratek povzetek vseh sporočil v slovenščini (3x vprašanje Romana Tomc in 3x odgovor DeutscheWelle). Prav tako pa si lahko preberete tudi originalno korespondenco iz katere je lepo razvidno, kako se DeutscheWelle izogiba odgovorom, kako zaostruje retoriko in kako skuša povsem konkretna vprašanja spremeniti v politični pritisk.

Celotna korespondenca je na voljo na sledeči povezavi.
*Sporočila so, zaradi boljše vidljivosti, prepisana, a identična originalnemu zapisu.

Kratek povzetek sporočil:

V prvem sporočilu nemškemu časopisu evropska poslanka poudarja, da spoštuje delovanje časopisa Deutsche Welle in da ne dvomi v njihovo kompetentnost, da pa bi želela izvedeti ozadje odločanja in izbire prejemnika nagrade, slovenskega novinarja Blaža Zgage.
V odgovoru je predstavnik oddelka za odnose z javnostmi pri časopisu pojasnil, da je gospod Zgaga nagrado prejel zaradi svojega kritičnega poročanja o situaciji v Sloveniji v zvezi z odzivanjem na koronakrizo, zaradi katerega je bil deležen tudi groženj s smrtjo. Poudaril je, da stojijo za svojo odločitvijo. Na vprašanje, kdo je predlagal nominacijo, pri časopisu niso odgovorili.
V svojem odgovoru je poslanka poudarila, da je nagrada v Sloveniji povzročila precej ogorčenja in da je s sporočilom želela le razjasniti situacijo, saj nekateri gospodu Zgagi očitajo, da njegovo poročanje ni neodvisno in da je namenjeno le (neutemeljeni) kritiki aktualne vlade, ki se s koronakrizo uspešno sooča. Ponovno je želela izvedeti, kdo je predlagal nominacijo.
V odgovoru so pri časopisu zapisali, da ne bodo komentirali “polemičnih stališč posameznikov”, da pa je nominacija plod večmesečnega spremljanja dogajanja v mednarodnih medijih in odločitve uredniškega odbora.
Na naslednje vprašanje, kdo sedi v tem odboru, ponovno niso odgovorili, so pa v svojem zadnjem sporočilu zapisali, da “so bili v zvezi z odločitvijo zasuti s sporočili domnevnih strokovnjakov z vseh področij, ki protestirajo proti podelitvi nagrade,” ter da v zvezi s tem “verjamejo, da imajo opravka s precej slabo prikritim, usklajenim dejanjem proti svobodni medijev”.

Celotno korespondenco v angleščini si lahko preberete na sledeči povezavi

Evropska poslanka Romana Tomc

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine