7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

Evropska komisija išče kompromise glede migracijske politike na ravni EU

Evropska komisija je odprta za posebno srečanje glede migracij z nekaterimi članicami Evropske unije. Vsi formati, ki vodijo k rešitvi do vrha EU konec meseca, so smiselni, je danes dejal tiskovni predstavnik komisije. Nemška kanclerka Angela Merkel je namreč to predlagala, da bi zgladila spor z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem.

Po mnenju Evropske komisije se lahko spor glede azilne politike rešuje le na evropski ravni, vsi elementi za kompromis pa so že prisotni, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v stiku s evropskimi partnerji, da pripravi teren za evropske odločitve. Odprti so za vse oblike pogovorov, ki bodo pripomogli k napredku pri iskanju evropske rešitve v okviru vrha EU konec junija v Bruslju.

Juncker se bo tako na to temo v torek med drugim sestal z Merklovo in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Poleg Junckerja se na pogovore pripravlja tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki namerava pred vrhom obiskati Švedsko, Španijo, Italijo, Avstrijo, Madžarsko, Nemčijo in Francijo.

Predsednica krščanskih demokratov (CDU) Merklova si želi do konca junija najti evropsko rešitev glede migracijske in azilne politike, da bi tako zgladila spor z voditeljem sestrske Krščansko-socialne unije (CSU) Seehoferjem. Če do 1. julija ne bodo našli evropske rešitve, nameravajo na nemški meji uvesti obširnejše zavračanje migrantov.

Sprva so sicer nameravale države članice EU so konca junija skleniti skupno rešitev glede begunske politike, a temu najverjetneje ne bo tako, saj obstajajo med notranjimi ministri članic globoki razkoli.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine