-0.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 decembra, 2021

Evroposlanec dr. Milan Zver na spletni razpravi Studia Evropa: Uravnotežen medijski prostor pogoj za objektivno informiranje

Piše: vfokusu.si

Evropski poslanec dr. Milan Zver je sodeloval v spletni razpravi Studio Evropa na temo “Kako svobodni so evropski mediji?”, ki jo je ob svetovnem dnevu svobode tiska pripravila Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

V svojem nastopu je dr. Zver uvodoma povedal, da se demokratična klima v Evropi spreminja, na žalost na slabše. Glede raziskave indeksa medijske svobode, ki so ga pred kratkim objavili Novinarji brez meja, so nekateri zaključki po njegovem mnenju pristranski in neobjektivni ter “malo spolitizirani, zlasti kar zadeva slovensko vlado. Med drugim tam piše, da je SDS skrajno desna stranka, kar ne bo držalo.” Kot je dodal, ugotovitvam te raziskave ne odreka veljavnosti, saj “nam postavlja neko ogledalo”.

Ob tem je evropski poslanec spomnil, da je bila Slovenija pred več kot desetletjem “celo na 9. in 10. mestu na tem indeksu, in sicer v času prve vlade Janeza Janše, kasneje pa se je gibala med 32. do 40. mestom, kar kaže, da so se stvari generalno poslabšale, a v zadnjem desetletju ostale primerljive.” ” V Sloveniji si želim še več medijske svobode, čeprav nihče ne more reči, da je ni, in da ustvarimo strukturni medijski pluralizem, ki ga danes ni,” je zatrdil dr. Zver. Glede napovedane evropske zakonodaje za spodbujanje svobode medijev pričakuje zlasti rešitev vprašanja, “kako ljudem zagotoviti pravico biti objektivno informiran. To so lahko samo v razmerah, kjer vlada uravnotežen oziroma pluralen medijski prostor.”

 

V zvezi z aktualnim dogajanjem v povezavi s Slovensko tiskovno agencijo in medijsko svobodo je dr. Zver dejal, da STA zelo subjektivno poroča o situaciji v Sloveniji in da takšne informacije sporoča tudi v svet. “Financiranje STA pa je začasno ukinjeno, ker STA ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti,” je zatrdil evropski poslanec in dodal, da bo ta zaplet moralo razrešiti sodišče. V nadaljevanju je evropski poslanec opozoril, da je v Sloveniji 80% medijev levo usmerjenih, v njih je tudi močna koncentracija kapitala. “Trije ali štirje ljudje držijo vse niti v svojih rokah. Imamo tudi primere, kot je Mladina, kjer je lastništvo medija nepregledno,” je poudaril poslanec in dodal, da ima koncentracija medijskega lastništva na levici tudi neposreden vpliv na politiko in volitve. “Politične organizacije z desne sredine so, kar se tega tiče, v neenakopravnem položaju,” je dejal evropski poslanec. Prav tako je ocenil, da ker ni prave konkurence v slovenskih medijih so le ti nekakovostni in neprimerljivi z mediji v tujini. Dr. Milan Zver je tudi jasno podčrtal, da  pritiskov na medije v Sloveniji ni.

“Slovenija je imela pred drugo svetovno vojno najbolj razvito medijsko krajino v Evropi, in tudi danes imamo vrsto različnih medijev, radijskih postaj, časopisov znotraj različnih lokalnih skupnosti. Lahko bi celo rekli, da ima že skoraj vsaka lokalna skupnost svojo lokalno televizijsko postajo. Vendar pa slovenska medijska krajina ni pluralna v politično -informativnem smislu,” je dejal dr. Zver in ponovno poudaril, da je slovenski problem prevelika koncentracija kapitala ter dejstvo, da imajo lastniki teh medijev velik vpliv na politično in družbeno življenje.

“Želim si, da bi Evropska unija pridobila z regulacijo, ki jo namerava uveljaviti, in da bi tudi pomagala Sloveniji pri razsrediščenju našega medijskega prostora, torej da ne bodo tisti, ki imajo močan ekonomski vpliv imeli tudi odločilen vpliv na politiko. Zato tudi pričakujem pomoč EU državam članicam pri nadaljnjem razvoju in širjenju svobode medijskega prostora ter pravice biti objektivno informiran,” je povedal dr. Zver.

“Ta hip imajo nekateri mediji monopol, zato hvala bogu za socialne medije, ki odpravljajo ta primanjkljaj, ki ga producirajo mainstream mediji in ljudem omogočajo, da z uporabo teh socialnih omrežij sami postanejo medij,” je nadaljeval evropski poslanec.

Kot je še dodal, so mediji četrta veja oblasti, a tudi novinarji imajo določeno, tudi družbeno odgovornost do javnosti in do tistega, ki sprejema njihove produkte.”Zato mislim, da je prav, da je tudi nekakovostno poročanje novinarjev lahko predmet objektivne kritike,” je povedal evropski poslanec. Ob tem je ocenil, da se razprava o medijski svobodi vse prevečkrat osredotoči zgolj na pravice novinarjev ter varovanje njihovih pravic, vse premalo poudarka pa je na upravičenjih, ki jih imajo državljanov, ki sprejemajo novinarsko delo in informacije, in ki tudi plačujejo javne medije, zaradi česar bi tudi pričakovali objektivno, pluralno poročanje.

Dr. Milan Zver se je ob koncu razprave izrekel proti pretirani regulaciji alternativnih, družbenih medijev, ki jih “deloma vidim tudi kot neko rešitev v dani situaciji, glede na vse pomanjkljivosti klasičnih medijev.” “Huda regulacija na tem področju ne bi bila dobra, saj bi to lahko ogrozilo svobodo izražanja, ki pa je na evropski ravni ena najbolj pomembnih pravic,” je zaključil evropski poslanec Milan Zver.

Zadnje novice

Sorodne vsebine