7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Evroposlanci ostro nad Evropsko komisijo: Ne grajate malteške socialistične vlade, ki še ni odkrila naročnikov umora novinarke Galizie, napadate pa srednjevropske države glede svobode medijev

Piše: J.B.

Medtem ko se Evropska unija in njeni komisarji ukvarjajo z mediji v Sloveniji in na Madžarskem, nihče od visokih predstavnikov EU ne vpraša socialistične vlade na Malti, kako napreduje preiskava umorjene novinarke Daphne Caurane Galizie.

Na to dvoličnost bruseljske birokracije in Evropske komisije so med zadnjo razpravo opozorili poljski evroposlanci. Poslanca Ryszard Czarnecki (PiS) in Andrzej Halicki (PO) sta med razpravo v Evropskem parlamentu kritizirala malteške socialiste, ker niso preiskali umora raziskovalne novinarke Daphne Caruane Galizii na Malti leta 2017, poroča poljski portal w Polityce.

»Ponovno moramo vzpostaviti pravno državo na Malti,« je rekel Halicki, saj veliko stvari v zvezi z umorom ni bilo pojasnjenih. To je bil politični umor, pri katerem povezava med politiko in kriminalci ni bila raziskana, pa je minilo že pet let od smrti novinarke.

Czarnecki se je vprašal, ali je EU umoru namenila dovolj pozornosti in zakaj EU pozornost bolj namenja Poljski, kot zločinu na Malti.

»Pet let je minilo od umora Daphne Caruana Galizia, pet dolgih let brez pravice. Kje so tisti, ki so naročili umor? Kje so tisti, ki so to plačali? Socialistična vlada še vedno noče biti transparentna. Na Malti obstaja pritisk na novinarje, primanjkuje svobode medijev in kot podpredsednik odbora LIBE, odgovornega za spremljanje vladavine prava, moram zelo jasno in glasno reči: pravne države ni brez svobode mediji, ni demokracije brez svobode medijev, ker tudi ni svobodnih in poštenih volitev,« je dejal Halicki in dodal: »Na Malti moramo obnoviti pravno državo, Daphne Caruana Galizia čaka na pravico, pa tudi na demokracijo.«

Poslanec Patryk Jaki (PiS) je opozoril, da je novinarka odkrila korupcijo v samem političnem vrhu. »Kljub pretečenim letom še ni prišlo do obsodbe politikov ali naročnikov umora novinarke,« je dejal. Celo več. Družina umorjene novinarke je še vedno tarča socialističnih politikov ali sodstva na Malti. Jaki je izrazil ogorčenje nad nekaznovanostjo ključnih ljudi iz administracije nekdanjega malteškega premierja, vključno s samim nekdanjim premierjem, šefi njegovega kabineta, ministri in drugimi ljudmi iz administracije.

Poljski poslanci so ob tem opozorili na dvojna merila, ki jih uporablja Evropska komisija.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine