13.9 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Evropa vstopa v zimsko sezono s 16% manjšimi zalogami plina

Piše: Jože Jan

Številke zalog plina v Evropi, ki jih je v torek objavila Mednarodna agencija za energijo, so zaskrbljujoče. Ko cene dosegajo zgodovinsko najvišjo raven, so zaloge 16% pod povprečjem zadnjih petih let in 22% manjše od rezerv lanskega leta, ko je Evropa zaradi pandemije porabila manj energije vseh vrst.

Zaloge so še posebej zaskrbljujoče na severozahodu celine, kjer imajo v zalogi samo 64% celotne porabe zimske sezone. V državah, kot je na primer Nizozemska, že več kot tri mesece niso prejeli novih zalog.

Zimska sezona 2021/2022 se bo začela z rekordnimi cenami plina, kar je posledica močnega okrevanja porabe in ekstremnih vremenskih razmer. Ta situacija »je opomin, da je varnost oskrbe še vedno pomembno vprašanje na trgih plina«, so opozorili strokovnjaki iz Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

Čeprav je nenadni primanjkljaj zemeljskega plina po pandemiji zelo razširjen po vsem svetu, so evropske razmere slabše kot drugod. V ZDA in Kanadi so na primer zaloge plina le 7% pod zgodovinskim povprečjem, poleg tega so sami veliki proizvajalci plina. Evropa pa uvozi 90% porabljenega plina.

 

Plin vpliva tudi na premog

Kitajska, največji uvoznik plina na svetu, je v zadnjih tednih začela kupovati premog v velikih količinah zaradi visokih cen in pomanjkanja plina. S tem želi preprečiti izpade električne energije, ki so se v nekaterih regijah že začeli pojavljati. Večji kitajski apetit za premog je povzročil, da je ta najbolj umazan in najmanj učinkovit vir energije (za katerega se je do nedavnega zdelo, da so mu šteti dnevi), v zadnjih dneh dosegel rekordno zgodovinsko ceno. Tudi drugi veliki porabniki premoga, na primer Indija, hočejo zagotoviti zadostno količino premoga, de se njihove elektrarne ne bodo ustavile.

V Indiji, drugi najbolj naseljeni državi na planetu, so številke kritične: po uradnih podatkih povprečne zaloge zadoščajo komaj za štiri dni porabe, ko so pred enim mesecem imeli za 13 dni.

 

Tudi nafta se je podražila

Čeprav je podražitev počasnejša, je tudi nafta v zadnjem času sledila naraščajočemu trendu, ki se je ta teden še povečal zaradi odločitve glavnih držav izvoznic (zbranih pod okriljem OPEC-a), da ne bodo povečale ponudbe. Organizacija, ki jo vodita Savdska Arabija in Rusija, bo v naslednjih dveh mesecih postopoma povečala ponudbo samo za 400.000 sodov na dan, kar ne zadostuje, da bi se preprečilo naraščanje cene bencina.

To pomanjkanje ponudbe v kombinaciji z močno povečanim povpraševanjem je v torek ceno surove nafte dvignilo na najvišjo raven v treh letih. Sod Brenta že presega 80 dolarjev, cena se je v letu 2021 zvišala za več kot 50%.

 

Vir: Diario El País, Španija

 

 

Sorodne vsebine