-2.7 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

Evropa je prepovedala lete iz Južne Afrike zaradi variante Omikron

Piše: Jože Jan

Evropska unija je na izrednem srečanju 27 držav članic odločila prekinitev vseh poletov iz Južne Afrike in držav, v katerih se je pojavila različica Omikron.

»Vsa letalska potovanja v te države bi morala biti prekinjena, dokler ne bomo imeli na jasnem nevarnost, ki predstavlja ta nova različica koronavirusa. Potniki, ki se vračajo iz tega območja, morajo strogo spoštovati karanteno,« je pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. »O teh ukrepih sem razpravljala z znanstveniki in proizvajalci cepiv, ki v celoti podpirajo ukrepe za preprečevanje mendarodnega širjenja te variante virusa,« je dodala.

Edini, ki bodo lahko iz Južne Afrike potovali v Evropo so državljani evropskih držav, ki pa bodo morali spoštovati strogo karanteno. Tudi druge države so omejile potovanja iz Južne Afrike, na primer ZDA, Izrael, Kanada, Brazilija in Argentina.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izjavila, da je sev koronavirusa B.1.1.529, ki ga je poimenovala Omicron, »zaskrbljujoča« različica. WHO je izjavila tudi, da se ugotavlja učinkovitost cepiv proti tej različici.

Nemško biotehnično podjetje MioNTech in ameriški proizvajalec cepil Pfizer sta sporočila, da že preučujeta novo različico in pričakujeta ugotoviti »najpozneje v dveh tednih«, ali je treba cepivo prilagoditi novemu sevu koronavirusa. Ameriški laboratorij Moderna je izjavil, da bo razvil specifični dodatni odmerek cepiva proti različici Omikron.

 

Vir: Semana, Kolumbija

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine