22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Evrobirokrati ne morejo iz svoje kože: takoj po volitvah na Madžarskem sprožili sankcije proti tej državi

Piše: Ivan Šokić

Madžarska meni, da so sankcije, ki jih EU uvaja proti njej kaznovanje Madžarov za ponovno izvolitev Fidesza. Največja madžarska stranka ima namreč v parlamentu tudi v novem mandatu zagotovljeno ustavno večino.

5. aprila 2022, komaj dva dni po Fideszovi prepričljivi zmagi na madžarskih parlamentarnih volitvah je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala, da bo Evropska komisija proti Madžarski sprožila mehanizem pogojevanja evropskih sredstev na podlagi spoštovanja načela vladavine prava. Posledično bodo v Bruslju zadržali izplačilo sredstev za obnovo, ki pripadajo Madžarski.

“Zmagali smo veliko zmago – zmago, ki je tako velika da jo lahko morda vidite z Lune, zagotovo pa iz Bruslja,” je v svojem zmagoslavju po volitvah v nastopu pred svojimi privrženci povedal madžarski premier Viktor Orban. Bruslju, dejstvo, da je Orban osvojil več kot 53 odstotkov vseh glasov v parlamentu pa dobil dovolj poslanskih mest za ustavno večino ni bilo povšeči.

Madžarske oblasti so maščevanje von der Leyenove Orbanu označili za napad na Madžare kot celoto, ker so si drznili voliti po svoji vesti in ne v skladu z diktatom iz Bruslja. Madžari so namreč z več kot 90-odstotno podporo podprli tudi lani sprejeti zakon za zaščito otrok, ki predvideva ostrejše kazni za pedofile in prepoved LGBT indoktrinacije v šolah brez soglasja staršev.

 

Von der Leyenova je iz Strasbourga sporočila, da bodo madžarska sredstva odmržnjena, ko madžarska vlada najavi pravne reforme, ki bodo v skladu s tako imenovanimi “evropskimi vrednotami”, kar naj bi po pisanju Remix News pomenilo LGBT vsebino v šolah in politiko odprtih meja. “Današnja napoved Ursule von der

Leyen, da bo Evropska komisija odrezala vlado Viktorja Orbana od evropskih sredstev, ker ta ne spoštuje vladavine prava, je pomemben korak naprej k zaščiti temeljnih vrednot EU,” je odločitev Bruslja podprla evropska poslanka NSi Ljudmila Novak. “Brez spoštovanja temeljnih vrednot EU kot so vladavina prava, svoboda in človekovo dostojanstvo upravičenost do evropskega denarja ne bi smela biti možna. Pri tem bom v Bruslju vztrajala tudi v prihodnje.”

K ukrepanju EU proti Madžarski je že leta 2020 pozval tudi judovski milijarder George Soros, ki je od Bruslja zahteval, da iz Madžarske naredi “poskusni primer”. Preden bo Madžarska dokončno odrezana od EU sredstev bo preteklo še dosti vode. Za vsako rezanje sredstev je potrebna kvalificirana večina kar pomeni več kot 55 odstotkov držav EU s skupno najmanj 65 odstotkov celotnega prebivalstva EU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine