7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Europol v mednarodni operaciji ohromil propagandno omrežje IS

Pravosodne oblasti EU, ZDA in Kanade so v četrtek uspešno zaključile dvodnevno mednarodno operacijo, uperjeno proti ključnemu mediju skrajne skupine Islamska država (IS), tiskovni agenciji Amaq. V operaciji je sodelovalo osem držav, z njo pa so ohromili propagandno omrežje teroristov, so objavili na spletni strani Europola.

“S to prelomno operacijo smo močno prizadeli zmožnosti IS pri širjenju spletne propagande in radikalizacije mladih Evropejcev,” je dejal direktor Europola Rob Wainwright, ki je ob tem vsem čestital za odločno in inovativno delo, s katerim so zajezili velik del mednarodne teroristične grožnje v Evropi.

V operaciji, ki je potekala 25. in 26. aprila, so sodelovale oblasti iz Belgije, Bolgarije, Kanade, Francije, Nizozemske, Romunije, Velike Britanije in ZDA. Tarče dvodnevne akcije so bili poleg tiskovne agencije Amaq tudi tiskovna agencija Nashir in radia Al Bayan ter Halumu. Usklajeno mednarodno operacijo so izvedli v koordinaciji Europola in ob pomoči evropske agencije Eurojust, ki deluje na področju pravosodnega sodelovanja in kazenskih zadev.

Akcijo zoper središča teroristične propagande so sicer začeli konec leta 2015. Takrat je Europol države članice EU obvestil o tehnični dovršenosti teroristične spletne infrastrukture. Odtlej pravosodni organi bijejo boj zoper medijska središča teroristične propagande.

Prvo akcijo proti mobilni aplikaciji Amaq in njeni spletni infrastrukturi so izvedli avgusta 2016. Junija lani pa so španske policijske enote ob podpori Europola in ZDA zasegle strežnike Amaqa, ki so pomagali pri identifikaciji skrajnežev v več kot 100 državah.

Amaq je sprva dajala vtis neodvisnega medija, ki nudi podatke o IS. Od leta 2016 so preko nje teroristi prevzeli odgovornost za številne napade na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu, vključno z napadi v Parizu, Bruslju, Barceloni, Berlinu in francoskem mestu Trebes.

Tiskovna agencija je postala temeljno glasilo IS, ki ga je teroristična organizacija odobrila julija lani. Odtlej je Amaq postal primarni vir informacij glede preostanka aktivnosti IS po svetu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine