24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Europol razbil mrežo tihotapcev makedonskih in albanskih migrantov

Tihotapci so s ponarejenimi potnimi listi in dokumenti makedonske in albanske migrante tihotapili v Severno Ameriko. Na ta način naj bi tudi preko Dunaja pretihotapili več tisoč oseb. V operaciji Potni list so preiskovalci iz Makedonije v sodelovanju z oblastmi v ZDA prejeli sedem oseb, so danes sporočili iz Europola.

Osebe, ki so se bile pripravljene izseliti, so tihotapci iskali v Makedoniji in Albaniji. Za pot v Severno Ameriko so morali plačati od 20.000 do 25.000 dolarjev (od 17.300 do 21.600 evrov), ponarejene dokumente različnih evropskih držav pa so prejeli še v domovini.

Prvi del poti so migranti opravili še zakonito z lastnimi potnimi listi, od Avstrije dalje pa so potovali s ponarejenimi papirji v Španijo. od tam pa v ZDA, Kanado in tudi Veliko Britanijo.

Španski preiskovalci so na več letališčih identificirali in aretirali 27 migrantov, ki so potovali s ponarejenimi dokumenti. V Makedoniji so v začetku oktobra v hišnih preiskavah odkrili večje količine gotovine v tujih valutah, zasegli pa so še dva avtomobila, strelno orožje, strelivo, avstralske potne liste in druge dokumente.

V akciji so sodelovale pristojne oblasti iz Makedonije, Avstrije, Španije, Albanije, Bolgarije in ZDA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine