21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

EU za zaščito čebel prepovedala uporabo treh pesticidov

Predstavniki EU so danes s ciljem zaščite čebel sklenili prepovedati uporabo treh pesticidov iz skupine neonikotinoidov (klotianidin, imidakloprid in tiametoksam), za katere je zdaj veljala omejitev uporabe. Prepoved bo začela veljati do konca leta, še vedno pa jih bodo lahko uporabljali v rastlinjakih, kamor čebele po pričakovanjih ne zahajajo.

Evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis je z odločitvijo zadovoljen, saj je zanj zdravje čebel izredno pomembno. Kot je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij, so namreč čebele pomembne za biotsko raznovrstnost, proizvodnjo hrane in za okolje.

Čebele na svetovni ravni pomagajo oprašiti več kot 90 odstotkov kmetijskih rastlin, a se je v zadnjih letih njihovo število zmanjšalo, kar vzbuja skrb za gospodarstvo in prehransko varnost. Za čebele so poleg pesticidov nevarni še razni paraziti in virusi ter glivice.

V svetu se v zadnjem času krepi zavedanje pomena čebel za prehransko varnost. Združeni narodi so lani na pobudo Slovenije 20. maj razglasili za svetovni dan čebel, po več kot treh letih prizadevanj je slovensko pobudo aktivno podprlo 115 držav iz vsega sveta, med njimi tudi največje, npr. ZDA, Kanada, Kitajska, Rusija, Indija, Brazilija, Argentina, Avstralija in EU.

Svetovni dan čebel bomo prvič obeležili letos, v Sloveniji bo osrednja prireditev. Dogodki se bodo odvili med 18. in 20. majem, osrednji del programa bo mednarodna ministrska konferenca o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje prehranske varnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine