7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

EU z novimi sankcijami proti režimu v Venezueli

EU zaradi nepravilnosti na predsedniških volitvah uvaja nove sankcije proti režimu v Venezueli. Na seznam oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo, dodaja enajst uradnikov, tudi podpredsednico Delcy Rodriguez, ki jim očita kršitve človekovih pravic ter spodkopavanje demokracije in vladavine prava, poroča STA.

EU se je za nove sankcije, ki so jih danes potrdili zunanji ministri unije, odločila, ker na predsedniških volitvah v Venezueli, na katerih je zmagal Nicolas Maduro, niso zagotovili enakopravnega sodelovanja vseh političnih strank in niso spoštovali minimalnih demokratičnih standardov, tako da te niso bile niti svobodne niti poštene in zato niso verodostojne.

EU ob tem izraža globoko zaskrbljenost zaradi humanitarnih razmer v državi in stopnjevanja krize, ki povzroča množično izseljevanje, kar je izziv za stabilnost v regiji. Venezuelsko vlado poziva k takojšnjemu ukrepanju za omilitev učinka krize.

Ob upoštevanju današnje odločitve je na kazenskem seznamu 18 oseb, prvih sedem je unija nanj uvrstila januarja. Novembra lani pa je uvedla embargo na orožje in opremo za notranjo represijo ter pravni okvir za kaznovanje s prepovedjo potovanja in zamrznitvijo premoženja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine