2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

EU še za eno leto podaljšala sankcije proti Rusiji

Evropska unija je še za eno leto podaljšala sankcije proti Rusiji, ki jih je uvedla zaradi ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim. V Bruslju so ponovili, da še vedno ne priznavajo te priključitve in da obsojajo to kršitev mednarodnega prava.

Svet EU je sankcije podaljšal do 23. junija 2019. Veljajo za državljane držav EU in podjetja s sedežem v uniji ter so omejene na Krim in mesto Sevastopol. Sankcije prepovedujejo uvoz proizvodov s teh območij v EU in investicije na teh območjih, so sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“Štiri leta po ruski nezakoniti priključitvi avtonomne republike Krim in mesta Sevastopol EU ponavlja, da je ne spoštuje in še naprej obsoja to kršitev mednarodnega prava,” so zapisali.

Poleg teh sankcij, ki so povezane s priključitvijo Krima, je EU uvedla še vrsto drugih ukrepov zaradi ruskih aktivnosti v Ukrajini. Med drugim je sprejela gospodarske sankcije ter prepoved potovanj v EU in zamrznitev premoženja za več kot 150 posameznikov. Kijev in njegovi zahodni zavezniki Moskvi očitajo, da čez mejo pošilja svoje vojake in orožje.

Konflikt med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko na vzhodu Ukrajine, ki je sledil priključitvi polotoka leta 2014, je doslej zahteval več kot 10.000 smrtnih žrtev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine