23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

EU poziva Turčijo, naj ne spodbuja nezakonitih prehodov meje

Zunanji ministri držav članic Evropske unije so na današnjem izrednem zasedanju v Zagrebu pozvali Turčijo, naj ne spodbuja nezakonitih prehodov meje migrantov. Normalizacija razmer ob grško-turški meji je predpogoj za nadaljevanje pogovorov o ostalih odprtih vprašanjih s Turčijo, je povedal šef evropske diplomacije Josep Borrell.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Borrell je po koncu izrednega zasedanja na novinarski konferenci povedal, da je pomembno poslati jasno sporočilo, da meja EU ni odprta za nezakonite prehode.

“Če vam nekdo govori, da lahko vstopite v EU, v Grčijo in Ciper, to ni resnica. Izognite se situaciji, v kateri ste lahko v nevarnosti,” je sporočil Borrell migrantom v Turčiji, ki da so jih lažno obvestili, da so evropska vrata odprta. “Ne hodite na mejo, meja ni odprta,” je poudaril.

Zaprosil je tudi Turčijo, naj ne spodbuja migrantov k prehodu meje EU. “Če bodo vsi slišali to sporočilo, se lahko izognemo kritičnim situacijam in nesrečnim dogodkom, ki lahko povzročijo izgube človeških življenj,” je opozoril.

Poudaril je, da je normalizacija razmer ob jugovzhodni meji EU predpogoj za vse ostale dogovore s Turčijo, ki je dolgoletna kandidatka za članstvo v EU. Ob tem je poudaril, da bo Bruselj do konca leta izpolnil finančni del dogovora s Turčijo iz leta 2016 o pomoči pri oskrbi beguncev in migrantov. Od dogovorjenih šestih milijard evrov pomoči, so nakazali 3,5 milijard evrov. Še približno milijardo evrov so že odobrili za različne projekte, je povedal Borrell.

Ministri so danes tudi pozvali Turčijo in Rusijo k spoštovanju dogovora o prekinitvi ognja, ki je danes začela veljati v sirski pokrajini Idlib, da bi omogočili dobavo nujno potrebno humanitarne pomoči za približno milijon ogroženih civilistov na severozahodu Sirije, kjer prihaja tudi do spopadov med turškimi in sirskimi režimskimi silami ob podpori Rusije.

Borrell je sporočil, da je EU odobrila dodatnih 60 milijonov evrov za humanitarno pomoč civilistom na območju Idliba. Napovedal je, da bo nova donatorska konferenca za Sirijo potekala 29. in 30. junija v Bruslju.

Evropski diplomati so v svoji zagrebški izjavi izrazili zaskrbljenost zaradi razmer na jugovzhodni meji EU kot tudi solidarnost s članicami EU Grčijo, Bolgarijo in Ciprom, ki so najbolj izpostavljene nezakonitim migracijam iz Turčije.

V sklepni izjavi niso posebej omenjali odnosov z Rusijo. Borrell je pojasnil, da vztrajajo pri odločitvi zunanjih ministrov o petih vodilnih načelih v odnosih z Rusijo iz leta 2016.

Na zasedanju je Slovenijo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Matej Marn, ki je za slovenske medije povedal, da bodo na sledi današnje izjave države članice EU v okviru Frontexa z dodatnimi policisti pomagale kolegom v Grčiji in Bolgariji.

“Vsekakor se bo okrepil tudi dialog s Turčijo, da ne bi Turki z nepravimi informacijami spodbujali dodatnih prehodov migrantov in s temi krepili pritisk. Eskalacij se nihče ne želi”, je dejal Marn. Potrdil je, da bodo zunanji ministri tudi na svojem rednem srečanju konec marca razpravljal o razmerah v Siriji.

Slovenija bo v pomoč Grčiji pri soočanju z novim migracijskim valom v okviru evropske skupine za hitro posredovanje na grško-turško mejo poslala štiri policiste, ki bodo v skladu z operativnim načrtom agencije Frontex tja potovali v torek, so danes potrdili na MNZ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine