0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

EU poziva k intenzivnejšemu pristopu Britanije glede brexita

EU ocenjuje, da v pogajanjih o brexitu od marca ni bilo veliko napredka, in poziva k intenzivnejšemu pristopu Velike Britanije v prihodnjih tednih, je stanje povzela bolgarska zunanja ministrica Ekaterina Zaharieva, ki je danes v Bruslju vodila razpravo o brexitu na zasedanju ministrov EU, pristojnih za evropske zadeve.

Marca so voditelji 27 članic EU sprejeli prve usmeritve za prihodnje odnose z Združenim kraljestvom po brexitu, potem ko sta strani dosegli dogovor o prehodnem obdobju.

EU in Združeno kraljestvo sta se doslej dogovorila o približno 80 odstotkih ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja – pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku – ter prehodno obdobje.

EU si je zadala cilj, da je ločitveni sporazum dorečen do oktobra. “Do oktobra je le še pet mesecev, a nekatera ključna vprašanja v povezavi z ločitvenim sporazumom so še odprta,” je opozorila bolgarska ministrica.

Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier se novinarske konference po zasedanju ministrov za evropske zadeve zaradi drugih obveznosti ni udeležil, tako da je o pogovorih poročala le bolgarska ministrica.

Eno glavnih odprtih vprašanj je meja na irskem otoku. Voditelji so kot rok za napredek pri tem vprašanju določili junij. Ob tem so pozvali k okrepitvi prizadevanj za dogovor o preostalih ločitvenih vprašanjih.

Po dogovoru o ločitvenem sporazumu, ki se torej pričakuje oktobra, bo potrebnega še nekaj časa za ratifikacijo. Ločitveni sporazum morajo sicer ratificirati Svet in Evropski parlament ter britanski parlament.

Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Vzporedno se bodo pogajali o prihodnjih odnosih, ki naj bi temeljili na prostotrgovinskem sporazumu z ničelnimi carinami in brez kvot ter na sodelovanju v zunanji, obrambni in varnostni politiki ter v boju proti terorizmu in mednarodnemu kriminalu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine