14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

EU opozarja Kitajsko, da slednja tvega resno spodkopavanje avtonomije Hongkonga; Kitajci odgovarjajo: Ne vmešavajte se v naše notranje zadeve!

EU je močno zaskrbljena zaradi ravnanja Kitajske v odnosu do Hongkonga, ki po njeni oceni ni v skladu z mednarodnimi zavezami in tvega resno spodkopavanje avtonomije Hongkonga, je danes sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell v imenu vseh 27 članic povezave.

 

 

EU je resno zaskrbljena zaradi četrtkovih dejanj Kitajske, ki po njeni oceni niso v skladu s kitajsko-britansko skupno izjavo iz leta 1984 in temeljno zakonodajo Hongkonga.

“To tvega resno spodkopavanje načela ‘ena država, dva sistema’ in velike stopnje avtonomije posebne upravne regije Hongkonga,” piše v izjavi EU.

Odnosi med EU in Kitajsko temeljijo na vzajemnem spoštovanju in zaupanju, pri čemer omenjena odločitev Kitajske še dodatno postavlja pod vprašaj voljo Kitajske po spoštovanju mednarodnih zavez, še izpostavlja EU. Ob tem tudi napoveduje, da bo to vprašanje odprla v nadaljnjem dialogu s Kitajsko.

Borrell je sicer po zasedanju zunanjih ministrov EU, ki so danes na videokonferenci razpravljali o odnosih s Kitajsko, ocenil, da sankcije proti Pekingu niso rešitev. Povedal je tudi, da je možnost sankcij danes omenila samo ena država.

Kitajski ljudski kongres je v četrtek potrdil predlog zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu, v skladu s katerim bo na območju kaznivo spodkopavati oblast Pekinga. Prebivalci Hongkonga se bojijo nadaljnjega poseganja v svojo avtonomijo in konca svojih pravic in svoboščin.

Velika Britanija, ZDA, Kanada in Avstralija so nato v skupni izjavi izpostavile, da kitajski načrt predstavlja neposredno kršitev mednarodnih zavez. Na vprašanje, zakaj se ni tudi EU pridružila izjavi omenjenih držav, je Borrell danes odgovoril, da EU sprejema svoje izjave.

Visoki zunanji predstavnik unije je v povezavi s Kitajsko še izpostavil, da je koronska kriza “dramilo”, saj je okrepila obstoječe trende in agresivnost Kitajske, ki pa kljub vsemu ostaja tudi pomembna partnerica.

Kitajska ni le partnerica ali le sistemska tekmica, je oboje, nemogoče jo je spraviti v zgolj eno kategorijo, je še opozoril Borrell. Pri tem je izpostavil izjemne gospodarske rezultate Kitajske, ki da bodo imeli politične in geopolitične posledice.

Slovenijo je na videokonferenci zastopal zunanji minister Anže Logar, ki je izpostavil pomen strateških odnosov med EU in Kitajsko, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Razprava o Kitajski je bila sicer po navedbah MZZ osredotočena na priprave na videokonferenčni vrh EU in Kitajske, ki bo predvidoma v drugi polovici junija, in na srečanje voditeljev EU27 in Kitajske septembra v Leipzigu.

Ministri so sicer govorili tudi o širših družbeno-gospodarskih posledicah pandemije v azijsko-pacifiški regiji. Izpostavili so pomen regije za okrevanje evropskega gospodarstva, hkrati pa opozorili na geopolitične posledice pandemije, so še sporočili na MZZ.

Kitajska je danes obtožila ZDA, da so s predlogom, naj Varnostni svet Združenih narodov razpravlja o kitajskem načrtu za uveljavitev spornega zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu, to mednarodno organizacijo “vzele za talca.” Zahodne države je Peking pri tem pozval, naj se ne vmešavajo v notranje zadeve Kitajske.

ZDA, Velika Britanija, Kanada in Avstralija so v četrtek opozorile, da kitajski načrt za uveljavitev zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu predstavlja neposredno kršitev njenih mednarodnih zavez in spodkopava politiko ena država, dva sistema. Sporni zakon po opozorilih Zahoda in prodemokratične opozicije v Hongkongu spodkopava avtonomijo Hongkonga.

Peking je danes napovedal, da bo proti štirim državam vložil uradni protest. “Te države pozivamo, naj spoštujejo suverenost Kitajske in se nehajo vmešavati v notranje zadeve Hongkonga in Kitajske,” je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Zhao Lijian, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je Kitajska uspela ustaviti ameriška prizadevanja za uvrstitev razprave o spornem zakonu na dnevni red Varnostnega sveta ZN, sta danes ZDA in Velika Britanija uspeli zagotoviti neuradno razpravo o tem, so za AFP potrdili diplomatski viri.

Kitajska ne bo dovolila ZDA, da ugrabijo VS ZN za svoje interese, se je na to odzval tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva. “ZDA pozivamo, naj tako preneha z nesmiselno politično manipulacijo,” je dodal.

Združenemu kraljestvu pa je Kitajska zagrozila s protiukrepi, če bo London zrahljal pravila za prebivalce Hongkonga pri pridobivanju britanskega potnega lista, kot je to napovedal britanski zunanji minister Dominic Raab. Peking “si pridržuje pravico do ustreznih protiukrepov,” je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Kitajski ljudski kongres je v četrtek potrdil predlog zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu, v skladu s katerim bo na območju kaznivo spodkopavati oblast Pekinga. Predlog se sedaj seli v stalni komite komunistične partije, ki naj bi zasedal junija, in bi lahko postal dokončno uzakonjen še pred septembrom.

Kitajska odločitev, da Hongkongu vsili nov zakon o nacionalni varnosti, je neposredno v nasprotju z njenimi mednarodnimi obveznostmi v okviru pravno zavezujočega pri Združenih narodih registrirane kitajsko-britanske skupne deklaracije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine