9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

EU o trgovinskih odnosih z ZDA in reformi WTO

Ministri EU, pristojni za trgovino, bodo danes v Bruslju razpravljali o napetih trgovinskih odnosih z ZDA in reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ter pregledali napredek v pogajanjih o prostotrgovinskih sporazumih s tretjimi državami. Slovenijo bo zastopal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Glavna tema bodo trgovinski odnosi z ZDA, ki so se močno zaostrili po ameriški uvedbi novih carin na jeklo in aluminij. Predsednika ZDA in Evropske komisije Donald Trump in Jean-Claude Juncker sta nato julija dosegla trgovinsko premirje in dogovor o nadaljnjih pogovorih, a v teh doslej ni bilo napredka.

Julijski dogovor predsednikov med drugim vključuje Trumpovo obljubo, da ne bo uvedel dodatnih carin na avtomobile, ter Junckerjevo obljubo, da bo EU povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA.

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström naj bi se znova sestala 14. novembra v ZDA. Njuno septembrsko srečanje v Bruslju se je končalo s sicer pozitivnimi, a zelo previdnimi in splošnimi sporočili.

EU in druge države poskušajo svetovno trgovinsko ureditev na podlagi skupnih pravil pred Trumpovim protekcionizmom in izolacionizmom ubraniti z reformo WTO, ki bo druga ključna tema zasedanja.

Zaradi Trumpovih enostranskih potez se EU tudi močno osredotoča na krepitev trgovinskih pogajanj s preostalimi partnericami, kot so države iz skupine Mercosur, Indonezija, Čile, Avstralija in Nova Zelandija. Komisarka bo ministrom danes poročala o teh pogajanjih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine