9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

EU komisija pravi napak pri nabavi cepiv ni, le težave s proizvodnjo

Piše: STA

Evropska komisija v odzivu na kritike ne priznava napak pri nabavi cepiv proti novemu koronavirusu, le težave s proizvodnimi zmogljivostmi, ki pa se jih trudijo odpraviti. Sicer pa so v Bruslju znova izpostavili, da so se o razdelitvi odmerkov pogajale članice in da se članice same dogovarjajo s podjetji o konkretni dobavi.

Voditelji šestih članic unije – slovenski premier Janez Janša ter premierji Avstrije, Češke, Hrvaške, Bolgarije in Latvije – so minuli petek v pismu pozvali k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam, majhnim in velikim.

Izpostavljajo, da v nasprotju z dogovorom, da je treba cepiva članicam razdeliti ob enakem času in po načelu pro rata, torej sorazmerno glede na prebivalstvo, v minulih dneh ugotavljajo, da farmacevtska podjetja cepiv posameznim članicam ne dobavljajo na podlagi enakega pristopa in načela pro rata.

To je po mnenju voditeljev v nasprotju z duhom evropske solidarnosti in lahko ustvari ogromne razlike med članicami pri spoprijemanju s pandemijo, zato so predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pozvali k čimprejšnji razpravi o razdeljevanju cepiv.

Janša je pred dnevi tudi dejal, da je Evropska komisija podpisala pogodbe z dobavitelji, ki niso najbolj natančne, da so bile storjene napake, ki jih sedaj s pogovori rešujejo. Dodal je še, da bi od celotnega pravnega aparata evropske birokracije pričakovali, da vendarle ve, kaj podpisuje in svetuje.

Poleg tega je minuli konec tedna odmevala izjava izvršnega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa, sicer pristojnega za zeleni dogovor, da je EU naredila napake v strategiji cepljenja proti covidu-19, tudi pri naročanju cepiva v Bruslju.

V Evropski komisiji so se na te kritike danes odzvali z besedami, da ne priznavajo nikakršnih napak, ko gre za nabavo cepiv, ki je po njihovi oceni velik uspeh, priznavajo pa težave pri proizvodnji, s čimer se tudi zelo dejavno ukvarjajo in jih poskušajo odpraviti.

Ob tem so znova izpostavili, da je izhodišče za razdeljevanje cepiv med članicami načelo pro rata na podlagi števila prebivalcev, a da se članice lahko dogovorijo drugače, tako da lahko nekatere dobijo manj, druge več. O tem, kako si bodo razdelile cepivo, se pogajajo članice.

Prebivalci Slovenije sicer predstavljajo približno pol odstotka prebivalstva v EU. So pa podatki o količini odmerkov, ki naj bi jih podjetje dobavilo uniji v določenem časovnem obdobju, tajni. Tudi v primeru objavljenih pogodb so ti deli počrnjeni.

Podatki o tem, koliko cepiva dobi posamezna članica, pripadajo članicam, ne komisiji, je danes poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer. Komisija po njegovih besedah o tem nikoli doslej ni in tudi ne bo komunicirala.

Komisija se s farmacevtskimi podjetji izpogaja o pogodbi, članice pa se odločijo, ali bodo sodelovale ali ne. Tudi ključ za razdelitev cepiv dorečejo članice. Članice se nato prav tako same dogovarjajo s podjetji o konkretni dobavi, zato komisija že od samega začetka o tem ne komunicira.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine