31.9 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

EU in Svet Evrope pozivata k ustavitvi spopadov v Gorskem Karabahu

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je spričo najnovejšega zaostrovanja razmer v Gorskem Karabahu sprti strani Armenijo in Azerbajdžan danes pozval k takojšnjem prenehanju spopadov in vrnitvi k pogajanjem. K ustavitvi spopadov in mirnemu reševanju konflikta so pozvali tudi pri Svetu Evrope in v Parizu.

Poročila o sovražnostih iz Gorskega Karabaha so zelo zaskrbljujoča, je na Twitterju sporočil Michel. Da bi preprečili nadaljnje stopnjevanje sovražnosti, je potrebno nemudoma ustaviti vojaške akcije. “Edini izhod je vrnitev k pogajanjem brez pogojevanja,” je še zapisal Michel.

Armenija in Azerbajdžan bi morala prevzeti odgovornost in pokazati zadržanost, pa je v odzivu na spopade sporočila generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić in pozvala k takojšnji ustavitvi spopadov.

“Ob pristopu k Svetu Evrope sta se obe državi zavezali, da bosta konflikt reševali po mirni poti, in te zaveze se je treba strogo držati,” je sporočila. Obe strani je še pozvala, naj storita vse, kar je v njuni moči, da zaščitita človeška življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nad dogajanjem v Gorskem Karabahu so globoko zaskrbljeni tudi v Parizu. “Francija poziva k takojšnji ustavitvi spopadov in obnovitvi dialoga,” je sporočilo francosko zunanje ministrstvo.

Francija skupaj z ruskimi in ameriškimi partnerji ponovno poudarja zavezanost, da bi dosegli trajno rešitev konflikta ob spoštovanju mednarodnega prava, so še zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Francija je skupaj z Rusijo in ZDA v okviru t.i. skupine Minsk skušala posredovati pri mirovnih prizadevanjih za sporno območje, vendar je zadnji poskus doseči mirovni dogovor leta 2010 propadel, navaja AFP.

Spor glede vprašanja Gorskega Karabaha, ki si ga lastita tako Armenija kot Azerbajdžan, sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. Gre za območje, na katerem živijo predvsem armenski kristjani, a leži globoko na območju Azerbajdžana, katerega prebivalstvo je večinoma muslimansko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine