4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

EU in Japonska razgrnili povračilne ukrepe zaradi ameriških carin

Japonska in EU sta Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) obvestili o povračilnih ukrepih, ki jih bosta sprejeli, če ju ZDA ne izvzamejo iz uvoznih carin na jeklo in aluminij. Poudarili sta, da imata pravico do enakovrednih ukrepov proti ZDA, bosta pa še dodatno preučili vpliv povračilnih ukrepov na domače gospodarstvo.

Japonska je WTO po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obvestila, da ima pravico do uvedbe carin na uvoz ameriških izdelkov v višini 50 milijard jenov (451 milijonov dolarjev), kar je enakovredno ameriškim carinam, ki zanjo veljajo od začetka marca.

Kdaj bi protiukrepe lahko izvedli, na japonskem zunanjem ministrstvu niso podrobneje navedli, saj želijo odločitve sprejemati premišljeno in ob preučitvi posledic za domače gospodarstvo.

Bruselj je medtem dal jasno vedeti, da ukrepov še ne namerava izvesti, a ostajajo na mizi kot ena od možnosti. EU je do 1. junija iz carin začasno izvzeta, ne ve pa se, kako se bo ameriški predsednik Donald Trump odločil po tem datumu.

Voditelji članic EU so se v Sofiji v četrtek sicer dogovorili o načrtu za ureditev trgovinskih odnosov z ZDA. Če bo Washington uniji zagotovil stalno izvzetje iz novih uvoznih carin na jeklo in aluminij, se je pripravljena pogovarjati o znižanju carin na druge industrijske proizvode, tudi avtomobile, o reformi WTO in glede utekočinjenega zemeljskega plina.

Zadnje novice

Sorodne vsebine