5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

EU britanskemu parlamentu: To je najboljši in edini možni dogovor

Dosežen dogovor o ločitvi EU in Združenega kraljestva je najboljši in tudi edini možni dogovor, je po posebnem vrhu o brexitu poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Junckerjeve besede je v Bruslju na vprašanja o možnih scenarijih in načrtu B večkrat ponovila tudi britanska premierka Theresa May.

Voditelji 27 članic EU so danes v Bruslju potrdili ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom in politično izjavo o prihodnjih odnosih. Po političnem blagoslovu sedemindvajseterice čaka zdaj dogovor najtežja preizkušnja – potrjevanje v britanskem parlamentu.

“To je najboljši možni dogovor za Britanijo in za Evropo. To je edini možni dogovor,” je izpostavil Juncker. Na konkretno vprašanje britanskih novinarjev, ali torej v primeru zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu ne bodo možne nobene spremembe, je ponovil: “To je edini možni sporazum.”

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je znova izpostavil, da bosta EU in Združeno kraljestvo ostala prijatelja do konca, pa ni želel ugibati o izidu postopka v britanskem parlamentu.

V EU prav tako ne želijo ugibati o scenariju, da brexita ne bi bilo. Na britansko vprašanje, ali je proces še mogoče obrniti, tako da bi Združeno kraljestvo ostalo v uniji, je Juncker, za katerega je to žalosten dan, odgovoril le, da ni dobra zamisel pridigati britanskemu parlamentu.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki ni želela komentirati možnosti zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu, pa je ocenila, da je dogovor o brexitu “diplomatska umetnina”, a prav tako poudarila, da je žalostno, ker Britanija odhaja po 45 letih zakona. Priznala je tudi, da ji je odleglo.

Britanska premierka Theresa May, ki se je na koncu pridružila voditeljem sedemindvajseterice, je na novinarski konferenci v Bruslju Britancem zagotovila, da jim dosežen dogovor vrača nadzor nad mejami, denarjem in zakonodajo ter da varuje tudi druge interese in vrednote.

Britanski parlament bo po njenih navedbah o dogovoru, enem najpomembnejših za državo v minulih letih, glasoval pred božičem. Dilemo je Mayeva opisala z besedami – ali gremo skupaj v svetlejšo prihodnost ali pa odpremo vrata še več razhajanjem in negotovosti. Britanci se ne želijo več prepirati o brexitu, je še dodala.

Na številna vprašanja, ali bo v primeru zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu odstopila, je Mayeva zgolj ponovila, da pri tem ne gre zanjo, ter spomnila na Junckerjeve besede, da je dosežen dogovor edini možni dogovor. Če kdo misli, da so še mogoča pogajanja, to preprosto ni res, je opozorila.

Na vprašanja o možnosti drugega referenduma o brexitu pa je Mayeva odgovorila, da tega po njenem prepričanju ne bi smelo biti, saj so ljudem dali možnost izbire in so že glasovali. Njihova dolžnost zdaj pa je, da zagotovijo rezultate na podlagi izida glasovanja, in to dosežen dogovor tudi zagotavlja, je dodala.

Mayeva je danes v Bruslju odgovarjala tudi na vprašanje, ali deli žalost nemške kanclerke. “Ne,” je odgovorila brez oklevanja in dodala, da pa seveda razume, da so drugi žalostni – nekateri evropski voditelji in tudi nekateri doma. “Povsem optimistična sem glede prihodnosti naše države,” je sklenila britanska premierka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine