24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

EU bi v imenu “solidarnosti” silila države članice da svoje zaloge plina delijo z ostalimi

Piše: Ivan Šokić

Medtem ko Madžarski očitajo, da se ni pripravljena odreči uvozu poceni kvalitetne ruske nafte in zemeljskega plina, v EU že kujejo načrte, kako bi si v imenu solidarnosti to isto nafto in plin, ki so jo od Rusov kupili Madžari, enaostavno prisvojili.

Vodja Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je začel s pozivi državam članicam EU, da delijo svoje zaloge zemeljskega plina z drugimi. Za to Weber predlaga celo uvedbo “obvezujočega mehanizma” na ravni EU, ki bi služil spopadanju z energetsko krizo, ki so jo izzvale države članice EU, ko so uvedle sankcije proti Rusiji.

Do predloga je bil kritičen stokovnjak za področje energetske zakonodaje Mate Toth, ki je za spletni portal Mandiner povedal, da plinska solidarnostna shema spominja na zaseganje tuje lastnine iz časov komunizma.

To potrjuje tudi dejstvo, da Webrov predlog “solidarnega” deljenja energentov vsebuje tudi prisilni mehanizem, to je ta tako imenovani “obvezujoči mehanizem.” To pomeni, da je solidarnost mrtva črka na papirju in se od držav, ki imajo svoje zaloge ne samo pričakuje, temveč bodo prisiljene v deljenje z drugimi. Weber to opravičuje s poskusom, da bi se izognili stanju z začetka pandemije covid-19, ko je vsaka država zase kupovala zaščitno opremo.

To se še enkrat kaže dvoličnost držav članic EU, ki so še nedavno brez pomislekov uvajale sankcije na ruske energente in črnile Madžarsko zaradi opozoril, da je to pot v propad Evrope. Zdaj so te iste države, ki imajo prazne zaloge plina pripravljene v imenu “solidarnosti” Madžarski vzeti njene zaloge energentov, ki si jih je zagotovila pravočasno in po ugodni ceni iz Rusije.

Weber je predlagal, da bi imeli vrh o “enaki distribuciji” zemeljskega plina še julija. “Evropa nujno rabi odločitev o zavezujoči energetski solidarnosti,” je poudaril vodja EPP. “Potrebujemo zavezujoče mehanizme za delitev, solidarno, plina, ki se nahaja v rezervoarjih, tako da vsi ne gledajo samo nase.”

Toth je vo odziv na Webrove pozive povedal, da je ideja sama po sebi nezaslišana a ne zares nepričakovana. Strokovnjak za energetsko pravo je izpostavil, da bo zakonodaja za prerazporeditev energentov najbrž oblikovana v obliki dekreta Evropskega sveta in Evropskega parlamenta ter kot taka sprejeta v okvir koncept EU regulative. Na tak način bi veljala za vse države članice EU. Pričakovati je hude diplomatske boje v Evropskem svetu, a o stanju EU te dni dovolj pove dejstvo, da se bodo v širokem loku ognili sprejemanju predloga na način, da bi bilo potrebno soglasje vseh držav članic.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine