12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

EU besni: Po Madžarski tudi Slovaška namerava omejiti izvoz žita

Piše: Ivan Šokić

Slovaški parlament te dni obravnava predlog po katerem bi v državi omejili izvoz kmetijskih pridelkov. Z rekordnimi cenami žita in splošnim pomanjkanjem, ki prihaja se za to odloča vedno več držav, na evropski ravni pa spet postaja jasno, da ko pride kriza, je vsaka država zase.

Nov amandma zakonu o hrani na Slovaškem za katerega se zavzema poslanec Martin Fecko vladajoče stranke Olano predvideva, da bi izvoznik za pošiljke nad 400 ton potreboval predhodno soglasje slovaških oblasti. Soglasje je odvisno od količin pridelka v državi. Če bo pomanjkanje na Slovaškem izvoz ne bo mogoč. Nov predlog naj bi se predvsem nanašal na izvoz žitaric in repne ogrščice.

Slovaški minister za kmetijstvo Samuel Vlčan je sicer povedal, da si slovaška vlada ne želi izvoznih kvot na prehranske izdelke, a si vseeno želi pravočasne informacije o izvozu “celih vagonov žita”. Po besedah Vlčana se bo država vmešala v trgovino samo če bo to res potrebno. Medtem, ko na Slovaškem še razmišljajo o omejevanju izvoza, so na Madžarskem že uvedli omejitve glede izvoza žita.

To je zmotilo Evropsko komisijo, ki ostro nasprotuje prepovedi izvoza žita v druge države. Takšni ukrepi “destabilizirajo trg in vodijo do dviga cen, kar posledično vpliva na dobavo hrane v državah uvoznicah,” je za Euractiv pojasnil tiskovni predstavnik Evropske komisije. “V takšnih težkih časih, je najbolj pomembno koordinirati in se postaviti znotraj odločitev EU in naših tesnih partnerjev.” Ni umanjkalo poudarkov, kako se mora EU s temi izzivi soočati enotno.

Tiskovni predstavnik je poudaril, da je omejevanje izvoza žita v nasprotju z zakonodajo EU, saj je temelj EU prosta trgovina znotraj EU. Včasih je bil temelj EU tudi prosti prehod meje, a je ta ideja padla z migrantsko krizo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine