9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Erdogan obljubil uničenje džihadistov in kurdske milice YPG v Siriji

V luči napovedanega umika ZDA iz Sirije je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan danes obljubil uničenje džihadistov Islamske države in kurdske milice YPG na severu Sirije. Napovedal pa je preložitev načrtovane vojaške operacije proti milici YPG, ki ima podporo ZDA.

Erdogan je z določeno mero zadržanosti danes v Istanbulu pozdravil sredino odločitev ameriškega kolega Donalda Trumpa za umik ameriške vojske iz Sirije. Ob tem je zagotovil, da bo Turčija “na severu Sirije uničila kurdsko milico YPG in ostanke Islamske države”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporočil je še, da je v luči ameriške odločitve in po telefonskem pogovoru s Trumpom 14. decembra odločil, da bo za še nekaj časa preložil vojaško operacijo na severu Sirije proti kurdski milici YPG, ki jo ima Ankara za teroristično skupino, povezano s prepovedano Kurdsko delavsko stranko. Na drugi strani je milica glavna zaveznica ZDA v boju proti skrajnežem Islamske države v Siriji.

Erdogan je sicer 12. decembra začetek ofenzive napovedal že v nekaj dneh. Pentagon je takrat Ankaro opozoril, da gre za nesprejemljivo operacijo, ker bi lahko ogrozila tamkajšnje ameriške vojake.

Erdogan je danes poudaril, da “seveda operacije ne bodo preložili za neomejen čas” in da bodo medtem v skladu z dogovorom s Trumpom pripravili načrt za uničenje džihadistov IS, ki so še v Siriji.

Turški dnevnik Hurriyet je danes poročal, da se je Trump za umik iz Sirije odločil ravno med omenjenim telefonskim pogovorom z Erdoganom 14. decembra, po katerem je svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu naložil začetek priprav na umik ameriških vojakov.

Na severu Sirije je trenutno okoli 2000 ameriških vojakov, predvsem pripadnikov specialnih enot, ki se borijo proti IS in urijo lokalne sile na območjih, ki so jih osvobodili iz rok džihadistov.

Med ZDA in Turčijo, zaveznici v Natu, so bile doslej napetosti ravno zaradi ameriške podpore omenjeni kurdski milici v Siriji.

Sirski Kurdi so danes posvarili, da bi jih lahko ameriški umik prisilil v odpoved boju proti ostankom Islamske države, premestitev na mejo s Turčijo, če bi se ta odločila za ofenzivo, posredno pa tudi v osvoboditev več sto zajetih džihadističnih borcev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine