6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Erdogan, ki je znova dobil podporo za vstop Turčije v EU, stopnjuje agresijo: zagrozil je z napadi na sirske sile po vsej Siriji

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zagrozil, da bo turška vojska napadla sirske sile kjerkoli, če bodo turški vojaki v Siriji utrpeli poškodbe. Pri tem je bil kritičen do zaveznic sirskega režima Rusije in Irana, češ da nista držali obljub in nista uresničevali dogovorov.

 

“Sporočam, da bomo od danes napadali sile sirskega režima kjerkoli, ne le na območju Idliba, če bodo naši vojaki na nadzornih točkah ali drugje utrpeli najmanjše poškodbe,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Erdogan na srečanju svoje vladajoče stranke v turškem parlamentu.

V Ankari so v torek prekinili pogovore med Turčijo in Rusijo o prekinitvi spopadov na severozahodu Sirije, v katerih je po besedah Erdogana umrlo 14 turških vojakov, 45 pa jih je bilo ranjenih.

Sirska in ruska vojska sta pred več kot dvema mesecema sprožili ofenzivo na območju province Idlib, ki velja za zadnjo trdnjavo sirskih upornikov. Erdogan je Sirijo, Rusijo in skrajneže s podporo Irana obtožil “obstreljevanja civilistov in prelivanja krvi” v Idlibu, da bi izpraznili območje ter evakuirane Sirce potisnili proti turški meji.

“Na kopnem in v zraku bomo naredili, kar je treba, brez oklevanja (…) ne bomo čakali na rezultate neskončnih srečanj,” je še dejal Erdogan.

Sirska vlada je ob grožnjah turškega predsednika sporočila, da je Erdogan izgubil stik z realnostjo. “Vodja turškega režima daje prazne izjave, ki lahko pridejo le od osebe, ki je izgubila stik z realnostjo,” je po navedbah sirske tiskovne agencije Sana sporočilo zunanje ministrstvo v Damasku.

Turški predsednik se je sicer o razmerah v Idlibu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Po navedbah Kremlja sta v pogovoru potrdila odločenost, da bosta obe državi spoštovali dosedanje dogovore za rešitev sirskega konflikta. Obrambni in zunanji ministrstvi obeh držav bosta zato še naprej v intenzivnih stikih, so še poudarili v Moskvi.

Erdogan pa je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass danes novinarjem povedal, da sta se s Putinom dogovorila, da bo v Moskvo odpotovala delegacija predstavnikov turških obrambnega in zunanjega ministrstva ter obveščevalne službe na pogovore o razmerah v Idlibu.

Medtem je na severovzhodu Sirije prišlo do spopada med patruljo koalicije pod vodstvom ZDA in oboroženci, zvestimi sirskemu režimu. Incident se je zgodil v vasi Kirbet Amo blizu mesta Kamišli. Gre za eno redkih območij pod nadzorom režimskih sil na pretežno kurdskem severovzhodu Sirije.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik koalicijskih sil Myles Caggins, je patrulja naletela na nadzorno točko prorežimskih sil, kjer so oboroženi neznanci začeli streljati, koalicijski vojaki pa so odgovorili.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je bil v spopadu ubit oboroženec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine