27.9 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Erdogan in Ince z zadnjimi volilnimi zborovanji v Istanbulu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in njegov glavni tekmec na nedeljskih predčasnih predsedniških volitvah Muharrem Ince sta danes v Istanbulu pripravila zadnja volilna zborovanja pred volitvami.

Turki bodo v nedeljo predčasno volili novega predsednika države in poslance leto in pol pred predvidenimi rednimi volitvami, na katerih bo zaradi širokega opozicijskega zavezništva morda predsednikova stranka AKP izgubila absolutno večino v parlamentu, predsednik pa zaradi karizmatičnega kandidata opozicije Inceja morda ne bo znova izvoljen že v nedeljo.

Po množičnih volilnih zborovanjih v Izmirju in Ankari v minulih dveh dneh je kandidat Republikanske ljudske stranke (CHP) Ince danes na azijski strani Istanbula na zadnjem zborovanju zbral več sto tisoč privržencev. Ince trdi, da se je zbralo pet milijonov ljudi, česar pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni bilo mogoče potrditi.

Zarisal je temačno sliko Turčije v primeru Erdoganove zmage. Opozoril je, da bo domača valuta ostala šibka, cene visoke, vprašanje 3,5 milijona sirskih beguncev pa nerešeno. “Če pa bo zmagal Ince, bo zmagalo 80 milijonov ljudi! Zmagala bo Turčija!” je dejal Ince, ki je v zadnjih 50 dneh kampanje po lastnih navedbah pripravil 107 zborovanj.

Erdogan, ki bo danes do 18. ure po lokalnem času, ko se bo začel volilni molk, v več delih Istanbula pripravil pet manjših zborovanj, je na treh že nagovoril zbrane. “Če bo božja volja, bomo jutri zvečer to srečo znova okusili,” je dejal na enem od zborovanj v evropskem delu mesta ter zbrane vprašal, ali so pripravljeni na zmago. Izpostavil je dosežke svoje vladajoče stranke AKP.

Kritiziral pa je Inceja, ki je napovedal, da bo v nedeljo pred sedežem volilne komisije, da bi zagotovil pošteno štetje glasov. Sporočil mu je, da živijo v pravni državi in da so sprejeli vse ukrepe za varen potek volitev.

Opozicijski kandidati so se večkrat pritoževali, da jim v provladnih medijih niso zagotovili dovolj prostora. Državna televizija TRT Haber tako ni predvajala niti enega Incejevega govora v živo, samo dele pa je predvajala zasebna televizija CNN-Türk.

Na dan volitev bodo v državi, kjer po poskusu državnega udara julija 2016 še vedno veljajo izredne razmere, poostreni varnostni ukrepi. Samo v Istanbulu naj bi bilo nameščenih 38.480 policistov. Tako kot običajno na dan volitev bo prepovedana prodaja alkohola.

Policija je v petek prijela v Ankari 14 domnevnih članov Islamske države zaradi načrtovanja napada na dan volitev. Zaradi načrtovanja provokacij pa so danes v Ankari prijeli enajst članov prepovedane Kurdske delavske stranke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine