14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

EPECUEN, včasih čarobni kraj – danes, mesto duhov

Piše: Damian Ahlin 

Leta 1985 je mesto Epecuén zajela poplava, v 16 dneh je mesto izginilo pod vodo, ko se je voda umaknila, pa je ostalo mesto duhov. 36 let po katastrofi, ki je končala zlato dobo, smo izvedeli kakšne so bile zadnje ure čarobnega kraja, v katerem je bilo več turistov kot prebivalcev.

Villa Epecuén, ustanovljena leta 1821 na jugozahodu province Buenos Aires, je bila dolga leta eno glavnih turističnih središč v državi in je celo tekmovala z znamenitimi destinacijami na argentinski obali. Zlata leta, ko so ta kraj za počitnice izbirale najbogatejše družine, pa je v nekaj mesecih uničila velika poplava. Ogromni sladkovodni bazeni, ki so bili velika privlačnost, so bili hkrati tudi prekletstvo: oporni nasip je popustil in 10. novembra 1985 je voda zalila mesto. Sanje so se končale.

Rodila sem se v Epecuénu. Moj oče in stari oče sta bila zidarja v mestu, moj oče pa je imel stanovanjsko hišo La Rueda, ki je bila naš dom. Poleg tega je bila moja babica lastnica hiše Casa Castro, ki je bila ena največjih hiš, je povedala Viviana Castro, nekdanja soseda, danes pa ena od turističnih vodičk, ki radovedneže in melanholike spremlja na popotovanju skozi zgodovino.

Leta 1899 je s prihodom železnice mesto dobilo večji pritok turistov. Tega leta jih je skupaj s sosednjim mestom Carhué preplavil velik val obiskovalcev. To je bil raj.

Poleg čudovite pokrajine so bile pomemben dejavnik rasti mesta tudi govorice, da naj bi imela voda zdravilno moč. Tisti, ki so obiskali kraj so trdili, da Epecuén lajša bolečine. Zaradi močnih odmevov teh govoric je takratni guverner province Buenos Aires leta 1909 poslal ekipo strokovnjakov, da bi raziskali njene lastnosti. Znanstvena študija, ki so jo opravili strokovnjaki, je pokazala, da ima voda visoko koncentracijo mineralov. Jezero je vsebovalo hipermarin in je bil po mnenju raziskovalcev primerljiva le z Mrtvim morjem. V poročilu je bilo navedeno, da ima sposobnost zdravljenja revmatičnih in kožnih bolezni. Tako je bila v vasi dodana še ena turistična atrakcija.

In prav te zdravilne lastnosti vode so botrovale začetku zgodovine družine Viviane Castro v tem kraju. Moja prababica je prišla iz Španije v Buenos Aires in se zaradi revmatizma preselila v Epecuén. Prišla je kot turistka in se naselila, da bi živela, kot so živeli mnogi ljudje v tistem času, je povedala in dodala: Lastnosti jezera so zelo dobro vplivale na njeno revmo, zato se je odločila kupiti zemljišče in zgraditi hotel: La Española, ki je bil eden največjih hotelov za 150 ljudi.

Tako je kraj, ki je bil do tedaj le turistični kraj, zaradi naravnega okolja in raj za peščico domačinov srednjega sloja, postal zatočišče najbogatejših družin iz prestolnice in iz različnih delov države. Januarja 1921 je bilo  ustanovljeno kopališče Epecuén, kateri je dodatno pospešil vrednost in nivo naravnega prostora za najbolj zahtevne obiskovalce.

Epecuén je živel s turizmom in za turiste; v vsakem trenutku si imel vse, kar si se lahko zamislil. Vse je bilo živo noč in dan.

Število turistov je iz leta v leto naraščalo in med 50. in 70. leti prejšnjega stoletja je Epecuén obiskalo okoli 25.000 gostov. Pravi mejnik, če upoštevamo, da je imelo stabilno prebivalstvo s 1.200 domačinov in 6.000 hotelskimi sobami ter približno 300 raznolikih trgovin.

Mesto duhov. (foto: v2 custom)

Od slave do katastrofe

Toda zlati časi, zaradi katerih je Villa Epecuén postala ena najbolj privlačnih turističnih destinacij v Argentini, so izginili pod vodo.

V začetku 70. let se je začelo prestrukturiranje mestne hidravlike. Vendar je zaradi številnih gospodarskih težav postopek trajal dlje, kot je bilo načrtovano, leta 1976 pa je bilo delo prekinjeno in ni bilo nikoli več obnovljeno. Po dolgem času, leta 82′ ali 83′, so začeli dvigovati nasip, da bi mesto zaščitili pred vodo, in od takrat naprej je bila to muka, je priznal turistični vodnik iz Epecuéna.

Zaradi slabšega vzdrževanja sistema in preobilice turističnih gradenj je Epecuén leta 1985 v šestih mesecih prejel enako količino dežja, kot ga je prej padlo v enem letu. To je bila popolna katastrofa. 10. novembra je jugovzhodna nevihta začela kaznovati mesto. Vse je bilo pripravljeno za začetek sezone, vendar smo bili tisto jutro zaradi močnega jugovzhoda vsi na vrhu nasipa, ko je ta popustil. Ostali smo nemočni proti naravi. V nekaj urah je bilo v teh hotelih in četrti mesta 80 centimetrov vode po celotni površini.

Voda je vdrla v mesto in nasip, ki je bil zgrajen za zadrževanje plime in zaščito vasi, je popustil neustavljivi sili vode. V katastrofalnih razmerah za prebivalce Epecuéna so bile hiše in kompleksi evakuirani. V času poplave je jezero več tednov raslo s hitrostjo enega centimetra na uro. 

Opustošenje

V manj kot mesecu dni je bil Epecuén opustošen. To je bilo mesto duhov. V naslednjih nekaj letih je voda še naprej pridobivala svojo moč in uničevala ruševine mesta. Pozimi leta 1993 je bilo mesto že  pod sedmimi metri vode, kar je trajalo skoraj 20 let.

Pomembno je pojasniti, da narava s tem nima ničesar skupnega. To je bila človeška roka, podobno kot to, kar danes počnemo z našim planetom. To mora služiti kot zgled, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo je dejala Viviana Castro. Sredi uničujoče katastrofe na srečo ni bilo smrtnih žrtev in prebivalci so se lahko rešili in pričelo se je za njih novo življenje. Večina je našla zatočišče v sosednjem mestu Carhué.

Epecuen leta 1980. (foto: v2 custom)

Mesto bo vedno živelo, vsaj v spominu …

Villo Epecuén je zalila sedem metrov visoka voda, ki je uničila vse, kar je bilo na poti. Skoraj dve desetletji po tragičnem letu se je voda začela umikati, nekdanjim sosedom pa so ostali opustošena pokrajina ter ostanki spominov in projektov, ki jih ni bilo mogoče uresničiti.

Kljub hudemu udarcu, ki ga je utrpelo mesto, pa je Castrova brez oklevanja pojasnila, da je mesto vedno živelo, saj bo minilo že 36 let od poplav, danes pa še vedno prinaša turiste, delo, srečo in številne občutke. To je čaroben kraj.

Vir: La Nacion

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine