9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Emmanuel Macron: Francija bo ostreje nastopila proti skrajnemu islamizmu v državi

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes razgrnil težko pričakovani načrt boja proti skrajnemu islamizmu v državi. Ukrepi za ubranitev sekularnih vrednot Francije med drugim vključujejo okrnitev možnosti šolanja na domu in razširitev prepovedi nošenja naglavnih rut na vse ponudnike javnih storitev.

Kot je v govoru v pariškem predmestju Mureaux dejal Macron, ki sekularizem vidi kot cement enotne Francije, poskuša skrajni islamizem v državi vzpostaviti paralelno družbo z drugačnimi vrednotami.

Napovedal je niz ukrepov, namenjenih boju proti islamski radikalizaciji v državi in okrepitvi “možnosti skupnega življenja”. Ustrezno zakonodajo bodo predstavili decembra.

Država naj bi po novem ostreje nadzirala šole in združenja, tesno povezana z verskimi skupnostmi. Močno bo med drugim okrnjena možnost šolanja na domu – od prihodnjega leta bo udeležba pri pouku obvezna za vse otroke z izjemo tistih, pri katerih je to nujno zaradi denimo zdravstvenih razlogov, je naznanil Macron.

Kot je pojasnil, so oblasti večkrat odkrile skrite šole, kjer so med poukom potekale molitve, osebje pa je nosilo nikab. Šole morajo po besedah Macrona “učiti državljane, ne vernikov”.

Prepoved verskih znakov, ki v veliki meri zadevajo muslimanke, ki si zakrivajo obraz, bodo razširili na vse uslužbence zasebnega sektorja, ki opravljajo javne storitve, je napovedal.

Država bo po novem lahko tudi posredovala, ko bodo lokalne oblasti preveč popuščale islamistom, je dejal Macron in kot primer navedel “verske menije” v šolskih kuhinjah ali ločene vhode na bazene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah Macrona si vlada z osrednjo francosko skupino muslimanov, Svetom za islamsko vero, prizadeva za oblikovanje “razsvetljenega islama”, ki bi lahko “živel v miru z republiko”.

Francija se je bila v zadnjih letih v luči niza terorističnih napadov, katerih tarča so bile svoboščine, kot je svoboda izražanja, primorana posvetiti razpravi o svojih temeljnih republikanskih vrednotah, ki so po mnenju številnih ogrožene.

Nazadnje sta bila v napadu z nožem za meso pred nekdanjim sedežem satiričnega tednika Charlie Hebdo pred približno tednom dni ranjena dva človeka. Vlada je napad označila za dejanje “islamskega terorizma”.

Grenak je tudi spomin na pokol januarja 2015, ki sta ga islamistična napadalca izvedla nad sodelavci Charlie Hebdoja zaradi objav karikatur muslimanskega preroka Mohameda.

Zadnje novice

Sorodne vsebine