12.8 C
Ljubljana
sobota, 15 junija, 2024

El Salvador: Bitcoin kot suveren in revolucionaren denar

Piše: Damian Ahlin

Prvi dan konference BITconf 2021. Prvi panel je bil namenjen pogovoru o Bitcoinu kot suverenem in revolucionarnem denarju. Tam so sodelovali Franco Daniel Amati, Diego Gutiérrez, Gabriel Kurman in Daniel Alos. Konferenca poteka od 15.11.21 do 20.11.21 v El Salvadorju.

Svojo predstavitev so začeli z poudarkom, da je Bitcoin najbolj popolna različica suverenega denarja, kar jih je kdajkoli obstajalo v zgodovini človeštva. Menijo, da gre za revolucijo, za katero se še ne ve, kam bo šla in kako bo opolnomočila svetovno prebivalstvo.

Poudarili so tudi, da medtem ko ta suvereni sistem raste in dozoreva, fiduciarni sistem, ki ga vsiljujejo vlade, sproža devalvacije eno za drugo, zaradi česar gospodarstva propadajo. V tem smislu so poudarili, da dejstvo, da je El Salvador sprejel Bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo, prinaša Salvadorcem veliko koristi, saj jih spodbuja k uporabi te tehnologije in jim daje finančno svobodo.

Za Alosa je Bitcoin naravna sila, ki privlači vse. Prepričan je tudi, da se je treba zavedati, da je vodilna kriptovaluta na trgu najboljša oblika denarja, kar jih je bilo kdaj koli izumljenih, in da bo trajala še stoletja.

Filozofija Bitcoina

Gutierrez meni, da Bitcoin ne skriva nobene druge ideologije in filozofije kot svobodo. Komentiral je tudi svoje mnenje o Nakamotovi skriti identiteti in dejal, da je po njegovem mnenju ne bi smeli razkriti. Ena največjih vrednosti bitcoina je prav dejstvo, da gre za psevdonim. Zanj je Bitcoin nevtralen, nima političnega znaka. Vendar je omenil, da je Satoshi uporabil kriptografijo za krepitev moči posameznika v oblastnih krogih.

Franco je dejal, da so bili na začetku ustvarjanja Bitcoina ljudje, ki so se najbolj zanimali za kriptovaluto, sicer povezani s tehnološkim svetom, a se je ta nato odprl. Bitcoin danes podpirajo od kapitalistov do komunistov in celo ljudje iz kulture in športa. Bitcoin je zasnovan tako, da prinaša osebno denarno suverenost.

Kot zaključek predstavitve na konferenci BITconf 2021 so delili nekaj spoznanj o tem, da je pomembno, da se družba ukvarja s to tehnologijo in tako gradi boljši svet. Poudarili so, da je bitcoin orodje in da sam po sebi ne bo spremenil sveta, če družba ne bo aktivirala ustreznega občutka odgovornosti. Brez njega državljani ne bodo imeli bitcoinov kot suverenega denarja in tudi svobode ne.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine