14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Eksplozija džihadističnega skladišča orožja v Siriji zahtevala življenja več deset civilistov

V skladišču orožja v stanovanjski zgradbi v mestu Sarmada na severozahodu Sirije je odjeknila močna eksplozija, pri čemer je umrlo najmanj 39 civilistov, od tega 12 otrok, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Vzrok eksplozije še ni znan.

V eksploziji v mestu ob meji s Turčijo sta se zrušili dve zgradbi, vključno s tisto, v kateri je bilo skladišče. Večina ubitih je družinskih članov borcev zavezništva Hajat Tahrir al Šam, ki ga vodijo z Al Kaido povezani džihadisti.

To zavezništvo tudi nadzoruje večino province Idlib, kjer se je zgodila današnja eksplozija. Tja so sicer prepeljali več tisoč upornikov in članov njihovih družin iz drugih predelov Sirije.

V zadnjih mesecih je bil Idlib prizorišče več eksplozij in napadov. Za nekatere je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, večinoma pa so bile eksplozije posledica spopadov med različnimi skupinami. V zadnjih dneh je tudi režim sirskega predsednika Bašarja al Asada okrepil bombardiranje na južni del province, ki jo želijo znova osvojiti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine