-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

(EKSKLUZIVNO) Venezuelska opozicijska poslanca odkrito: “Nicolas Maduro je morilec in kršitelj človekovih pravic, ki se strastno oklepa oblasti!”

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Televizija Nova24TV je navezala stik z venezuelskima opozicijskima poslancema, ki sta v izgnanstvu v Evropi, saj si prizadevata za sestop diktatorja Nicolasa Madura z oblasti. Z obiskom Slovenije in držav v regiji si prizadevata, da bi pridobila politično podporo, ki bi pripomogla k izvajanju pritiska na režim in razpis novih volitev. Ključ do uspeha bi bil tudi prihod mednarodnih opazovalcev. 

Diktator Nicolas Maduro se je na oblast zavihtel leta 2013, ko je nasledil popularnega Huga Chaveza, ki mu poznavalci pripisujejo krivdo za zdrs države v totalitarni režim. V času 14-letne vladavine si je namreč pokoril praktično vse neodvisne institucije. V času “chavisma” je iz države pobegnilo že 5,5 milijona ljudi, 6000 pa so jih ubili. Tudi zato so zahodni zavezniki za začasnega voditelja Venezuele priznali Juana Guaidója. To je sicer s precej obotavljanja storila tudi vlada Marjana Šarca, a je Levica temu takrat ostro nasprotovala. Spomnimo, ravno nekateri člani Levice so leta 2013 z venezuelskim vladnim letalom leteli iz Madrida v Caracas.

Ramon Lopez, član Stalne komisije za zunanjo politiko, je uvodoma povedal, da ko so prispeli v Slovenijo, so se naprej povezali s slovenskimi Venezuelci, ki so tu kot del programa za repatriacijo, ki ga izvaja slovenska vlada v času, ko se Venezuela spopada z globoko krizo. “Povezali smo se z našimi sodržavljani, z njimi smo delili svoje tegobe in spregovorili o tem, kaj se resnično dogaja v Venezueli. To je del programa. Danes smo v kontaktu z različnimi mediji, jutri pa bomo imeli srečanje s predstavniki vlade, s člani parlamenta, z diplomatskim zborom ter tudi civilno družbo. Predstavili jim bomo naše težave ter rešitve. Ni alternativ,” je Lopez pojasnil v sinočnji Temi dneva na Nova24TV.

Foto: Nova24TV*

Po besedah Lopeza od Slovenije pričakujejo, da bo med predsedovanjem Svetu EU težave, s katerimi se spopada Venezuela, obravnavala kot enega izmed prednostnih problemov. Maduro se po besedah Lopeza oklepa oblasti. “Gre za utvaro o vodenju države. Obstaja veliko različnih interesov. Tu je veliko interesov preprodajalcev drog in mednarodne mafije.” Država je v rokah vlade, ki ni ravno model demokracije, je pojasnil in dodal, da  je stanje v Venezueli povsem drugačno kot v Iraku in v ostalih državah.

“Ne želimo si vojaškega posredovanja, iščemo mirno rešitev. Smo demokratični ljudje, z globokimi demokratičnimi načeli.” Želijo si mednarodne solidarnosti. “Gre za poziv k predsedniškim volitvam, ki bi spremenile ta režim. Toda ta poziv ima več pogojev. Za optimalno izvedene volitve bi potrebovali mednarodne opazovalce. Volilni proces bi moral potekati pod nadzorom tako, da ga ne bi bilo mogoče prirediti.” Lopez je prepričan, da če bi bile volitve to nedeljo, pod temi pogoji, bi 85 odstotkov Venezuelcev glasovalo proti režimu.

Pričakuje se, da državljani preživijo z dolarjem na mesec
Franco Casella iz Komisije za varnost in obrambo naroda je pojasnil, da Venezuelci živijo v strahu. “Z njim se sooča na milijone Venezuelcev, ki so morali zapustiti državo zaradi grozljive humanitarne krize. To je država, kjer se pričakuje, da državljani preživijo z dolarjem na mesec. Država se sooča z eno hujših pandemij covida-19, ni elektrike, ni vode. Venezuela kot država z največ nafte nima bencina. Nenasitna korupcija je pokradla okrog 400 milijard dolarjev”.

Po besedah Casella imajo prebivalce zunaj države, ki se ne morejo/ne moremo vrniti. “Smo v izgnanstvu zaradi resnih groženj našim našim človekovim pravicam. Medtem, ko se mi v tem trenutku pogovarjamo, so v zaporih politične policije mučeni civilisti s strani represivnih organov in to zgolj zato, ker so svobodno izrazili svoje ideje. Medtem, ko se pogovarjamo, ženske s sedem- in osemletnimi otroki pešačijo 3 tisoč kilometrov iz Caracasa proti Peruju. To je isto, če bi človek pešačil od Madrida do Helsinkov. Na poti ostanejo brez čevljev in v hudem pomanjkanju iščejo hrano za svoje otroke.”

Foto: Nova24TV

Casella poudarja, da ima ta humanitarna kriza krivca. “To je Nicolas Maduro- morilec, kršitelj človekovih pravic, ki se bolestno oklepa oblasti, da ohrani svoje privilegije in režim, ki je poln spornih dejavnosti, kot sta nezakonito pridobivanje zlata in nadzor nad potmi  mamilarske trgovine.” V povezavi z mnenjem Levice, ki ni bila naklonjena podpori opoziciji, je Casella poudaril, da problem Venezuele ni boj levice proti desnici, zadeva namreč sega dlje od ideologije. “Gre za kršitev človekovih pravic. Gre za oblast, ki si močno prizadeva uničiti institucije. Z institucijami imam v mislih družino, vojsko, religijo. S tem uničevanjem se režim prek imperija strahu polašča moči. Zato se situacije ne more analizirati kot boj med levico in desnico, ker ne gre za ideologijo. Gre za morilca, ki muči nedolžne, preganja mlade. Okrog 4 tisoč prisilnih usmrtitev, zapiranje poslancev in s tem kršenje njihove imunitete. Govorimo o prebivalstvu, ki je podvrženo strahu in terorju.”

Maduro je poln zlobe
Lopez je pojasnil, da so se težave Venezuele pričele že s Hugom Chavezem. Chavez je podedoval državo z eno izmed najvišjih stopenj korupcije na svetu, v največjih in najpremožnejših podjetjih Latinske Amerike je prihajalo do utaj. Hugo Chavez je ugrabil demokratične inštitucije, volilnim komisijam je odvzel neodvisnost. Ugrabil je zakonodajno oblast. Maduro, kot njegov naslednik, pa je poln zlobe. Prebivalce, ki živijo v državi, ter tudi 6 milijonov oseb, ki živijo v tujini, je pripravljen  obsoditi na lakoto. Ne spoštuje človekovega dostojanstva. Odstopanje od režima je kot smrtni greh. Maduro nadaljuje to, kar je začel Chavez. Režima Chaveza ne moremo ločiti od režima Madura. Gre za obdobje “chavizma”, ki uničuje državo”.

Casella je prepričan, da si lahko njihova država kljub resnosti in krizi opomore v zelo kratkem času, ko se bo povrnila možnost ne samo voliti, ampak tudi izbirati. “Ko bo vladal demokratični, pluralni sistem z možnostjo sodelovanja, ki bo zagotavljal čiste in transparentne volitve. Ko bo 85 odstotkov državljanov izbralo način vodenja naše države naproti boljši prihodnosti.” Prepričan je, da je sprava možna. Politično si prizadevajo za začetek tranzicijskega procesa, ki bo prinesel rešitev za državo in ki bo zagotovil mirno reševanje konfliktov. “Predvsem pa, da nam bo dal zagon, da našo ljubljeno domovino na novo zgradimo. Prenoviti moramo naftno industrijo. Graditi moramo na turizmu, ki bo prijazen do okolja. Ena grozljivih stvari, ki se dogaja, je uničevanje venezuelskega amazonskega pragozda. Moramo zavarovati okolje, demokracijo, ki potrebuje naš pogum in naše prepričanje.”

Foto: Nova24tv

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine