9.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Egiptovsko sodišče na smrt obsodilo 75 islamistov

Sodišče v Kairu je danes zaradi sodelovanja v množičnih nasilnih protestih v Egiptu 75 ljudi, med njimi tudi pomembne člane prepovedane Muslimanske bratovščine, dokončno obsodilo na smrt. Gre za udeležence protestov po strmoglavljenju islamističnega predsednika Mohameda Mursija leta 2013.

Med obsojenimi na smrtno kazen z obešanjem sta tudi vodilna člana Muslimanske bratovščine Esam al Erian in Mohamed al Beltagui, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

Okoli 700 drugim obsojenim, med njimi vodji Muslimanske bratovščine Mohamedu Badiju, so izrekli zaporne kazni, večini dosmrtne. Obsojeni so bili umora, spodbujanja k nasilju in organizacije nezakonitih protestov.

Novinar in fotograf Mahmud Abu Zeid, letošnji prejemnik Unescove nagrade za svobodo medijev, je bil obsojen na pet let zapora. Vendar pa bo lahko zapor kmalu zapustil, saj je v priporu preživel že več kot pet let, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sojenje se nanaša na proteste, ki so jih sredi leta 2013 organizirali Mursijevi privrženci na trgu Raba al Adavija v Kairu po odstavitvi Mursija s predsedniškega položaja julija istega leta. Mursija, sicer prvega demokratično izvoljenega predsednika, je zaradi njegove avtoritarne vladavine strmoglavila vojska pod vodstvom sedanjega predsednika Abdela Fataha al Sisija.

Varnostne sile so 14. avgusta 2013, ki velja za enega najbolj krvavih dni v zgodovini sodobnega Egipta, s silo razgnale protestnike, ki so organizirali protestno sedenje. V zgolj nekaj urah je bilo na trgu Raba al Adavija in trgu Nahda, kjer je prav tako potekal protest, ubitih okoli 700 ljudi. Več sto ljudi pa je bilo v naslednjih mesecih ubitih v uličnih spopadih s policijo. Oblasti so izvedle tudi množične aretacije.

Egiptovske oblasti pod vodstvom al Sisija pripadnike Muslimanske bratovščine obravnavajo kot teroriste.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine