10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Egipt je dosegel 100 miljonov prebivalcev; kaj to pomeni za Evropo?

Egipt ima 100 milijonov prebivalcev, je danes sporočil egiptovski statistični urad. Država, ki jo pesti revščina, se sooča s prenaseljenostjo, ki je eden njenih glavnih izzivov.

“Lansko leto je bilo eno od let, v katerih smo najhitreje dosegli milijon rojstev,” je povedal vodja statističnega urada Hairat Barakat. To se je zgodilo v 216 dneh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rodnost se je v Egiptu močno povečala v zadnjih 30 letih, ko v povprečju beležijo 1,5 milijona rojstev na leto. Po izračunih statističnega urada se otrok v Egiptu rodi vsakih 17,9 sekunde.

Ob zadnjem popisu prebivalstva leta 2017 je imel Egipt 95 milijonov prebivalcev. Pred 30 leti pa je bilo Egipčanov 57 milijonov. Tako kot v večini arabskih držav je prebivalstvo mlado, kar 60 odstotkov je mlajših od 30 let. Po številu prebivalcev ostaja na tretjem mestu med afriškimi državami za Etiopijo in Nigerijo.

Prenaseljenost je v zadnjih letih eden največjih izzivov egiptovskih oblasti, katerih politika omejevanja rojstev ni obrodila sadov. Tudi po besedah egiptovskega premierja Mostafe Madbulija je “rast prebivalstva največji izziv države, vpliva pa tudi na nacionalno varnost”. Poleg tega velika večina ljudi živi na zgolj osmih odstotkih ozemlja ob reki Nil.

Egipt se sooča tudi s hudo revščino. Po lanskih podatkih statističnega urada pod pragom revščine živi vsak tretji Egipčan. Stopnja brezposelnosti znaša 10 odstotkov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine