13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

ECB v italijanski banki vzpostavila začasno administracijo

Evropska centralna banka (ECB) je v italijansko banko Carige imenovala tri začasne administratorje po tistem, ko je večina uprave slednje odstopila. Kot sporočilo ECB povzema francoska tiskovna agencija AFP, je bil takšen ukrep nujen za zagotovitev poslovanja.

Med tremi začasnimi administratorji je po poročanju AFP tudi Fabio Innocenzi, ki je nedavno odstopil z mesta izvršnega direktorja banke Carige. Vse tri administratorje bo nadzoroval tričlanski nadzorni komite, še poroča agencija.

ECB je ukrep sprejela po tistem, ko se je italijanski pristojni organ odločil za začasno prekinitev trgovanja z delnicami Carige. Uprava banke se minuli teden ni mogla dogovoriti glede povečanja kapitala, pri čemer največja delničarka banke, skupina Malacalza, ni sodelovala pri glasovanju, delnice pa so strmoglavile.

Kot še poroča agencija AFP, je bilo predvideno 400 milijonov evrov vredno zvišanje kapitala banke eden od ukrepov obsežnega načrta prestrukturiranja, ki ga je odobrila tudi ECB. Izdaja novih delnic bi bila sicer že četrta takšna poteza v petih letih, v katerih je banka zamenjala več izvršnih direktorjev.

V zadnjih treh mesecih so delnice banke na borzi v Milanu izgubile skoraj 90 odstotkov vrednosti in se gibajo pod vrednostjo enega centa, še poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine