19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Džihadistu, ki je načrtoval teroristični napad samo hišni pripor

Piše: Ivan Šokić

Dvema mladima muslimanoma, ki sta v Italiji načrtovala teroristični napad z eksplozivnim sredstvom se je uspelo izogniti zaporu. Moški je bil obsojen na hišni pripor, žensko pa so spustili na svobod.

Gre za muslimanski par. Tako moški kot ženska sta po poreklu iz Kosova, a rojena v Italiji. Po trditvah preiskovalcev naj bi se par zradikaliziral preko spleta. Po njuni aretaciji so preiskovalci našli računalnike, elektronske naprave in kemikalije potrebne za izdelavo eksplozivnih sredstev.

Džihadist naj bi bil po izobrazbi kemijski tehnik in tako tudi zmožen pridobiti kemikalije potrebne za pridobitev eksploziva.

Obramba dveh džihadistov je trdila, da so dokazi tožilstva posredni in, da z izjemo džihadistovih pogovorov preko spleta ni zadostnih dokazov o obtožbah. “Vse je osnovano na interpretaciji pogovorov, ki še morajo biti postavljeni v kontekst,” je trdila obramba. Čeprav so moškega spoznali za krivega, pa ga je sodišče v Roveretu obsodilo zgolj na hišni pripor in nošenje naprave za sledenje okoli gležnja. Njegova partnerica je med tem že na prostosti.

Do sodnikove odločitve je bila kritična regionalna svetnica Bratov Italije Alessia Ambrosi. Medtem grožnja islamskega terorizma še naprej ostaja realnost v Italiji. Italijanska varnostno-obveščevalna služba DIS namreč opozarja, da bi se znali v Italijo vračati ISIS teroristi. Za te namene naj bi se posluževali že vzpostavljenih ilegalnih migrantskih poti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine