21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Dvojni sedež evropskega parlamenta je »drag špas« – vsak mesec iz Bruslja v Strasbourg in nazaj poleg osebja tudi 1500 zabojev dokumentov

Evropski parlament se 12-krat letno za štiri dni “preseli” iz Bruslja v 350 kilometrov oddaljeni francoski Strasbourg, kjer potekajo plenarna zasedanja. Poleg 751 poslancev, njihovih asistentov in zaposlenih v parlamentu iz belgijske v alzaško prestolnico vsak mesec potuje tudi okoli 1500 posebnih zabojev dokumentov in drugega materiala.

 

Kot so za STA pojasnili v Evropskem parlamentu, gre večinoma za dokumente, ki jih ni mogoče prenesti elektronsko, na primer zato, ker jih je treba podpisati, pa tudi avdiovizualno gradivo, potrebno za medijsko pokrivanje zasedanj.

Velike plastične zaboje skrbno označijo, za njihovo “selitev” pa skrbi posebej za to zaposleno osebje. Trenutno gre za okoli 1500 zabojev, ki jih iz Bruslja v Strasbourg in nazaj prepeljejo s štirimi tovornjaki, za pot pa potrebujejo pet ur v eno smer.

V parlamentu sicer poudarjajo, da se je število dokumentov, ki jih vozijo z enega na drug sedež institucije, v zadnjih letih znatno zmanjšalo, ker je delovanje Evropskega parlamenta vse bolj digitalizirano.

V Strasbourg 12-krat letno ob ponedeljkih potuje tudi 751 evroposlancev ter skupno še več tisoč njihovih asistentov ter zaposlenih v parlamentu, ki se nato čez štiri dni, v četrtek vračajo v Bruselj. Lahko se peljejo s posebnim vlakom, kar je, kot so navedli v parlamentu, “varen, okolju prijazen in cenovno ugoden način”. Pred leti je v ta namen obstajala tudi posebna neposredna letalska povezava med mestoma, ki pa ne deluje več.

V času, ko tam ni plenarnih zasedanj, poslopje parlamenta v Strasbourgu sicer ni zaprto. V njem je vse leto sedež evropskega varuha človekovih pravic ter nekaterih parlamentarnih služb, povezanih tudi z varovanjem in vzdrževanjem. Poleg tega ga obišče več deset tisoč obiskovalcev, gosti tudi nekatera tradicionalna srečanja, kot sta Evrošola in Evropski mladinski dogodek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine