10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Dušan Čegovnik iz Essna v pismu o podeljeni nagradi Blažu Zgagi: Sramota za Deutsche Welle!

Poznavalci slovenskega medijskega prostora smo se 3. maja lahko samo čudili, ko smo na STA prebrali, da je »slovenski novinar Blaž Zgaga med 17 dobitniki nagrad nemškega medija Deutsche Welle za svobodo govora«. Deutsche Welle je nagrado podelil »vsem pogumnim novinarjem v svetu, ki so zatirani zaradi poročanja o pandemiji«, je sporočil njihov generalni direktor Peter Limbourg. »Prejemniki prihajajo iz 14 držav. Le Slovenija je članica Evropske unije.«

 

Deutsche Welle to nagrado podeljuje od leta 2015 posameznikom, ki se zavzemajo za človekove pravice in svobodo izražanja v medijih. Letos, v času pandemije koronavirusa, so jo podelili 17 novinarjem, ki »predstavljajo vse novinarje po svetu, ki so izginili, bili aretirani ali so jim grozili zaradi njihovega poročanja o pandemiji koronavirusa,« je ob današnjem svetovnem dnevu medijske svobode na svoji spletni strani objavil Deutsche Welle.

Seveda je vsem poznavalcem slovenskega medijskega prostora jasno, da Blaž Zgaga ni nikakršen neodvisen in profesionalen raziskovalni novinar, ampak kvečjemu skrajni levičarski aktivist, ki se je konec leta 2007 skupaj z Matejem Šurcem »proslavil« kot pobudnik peticije 571 levičarskih novinarjev/aktivistov, ki so strašili pred slovenskim predsedovanjem Evropski uniji.

Članek na spletni strani nemške televizije DW o nagrajencih je vzbudil presenečenje in nezadovoljstvo tudi med Slovenci, ki živijo v Nemčiji. Eden od njih, dr. Egon Križanec, Slovenec z dvojnim državljanstvom, ki živi v Augsburgu v Nemčiji, je tako v daljšem pismu DW razložil situacijo v Sloveniji, ki jo je ta nemški časopis povsem napačno predstavil. Novico o tem si lahko preberete tukaj (http://demokracija.si/tujina/slovenec-ki-zivi-v-nemciji-v-pismu-urednistvu-dw-o-podeljeni-nagradi-blazu-zgagi-deutsche-welle-je-zrtev-laznih-novic.html).

Spodaj objavljamo še protestno pismo v Nemčiji (Essen) živečega Slovenca Dušana Čegovnika, ki ga je tako kot dr. Križanec in mnogi drugi v Nemčiji živeči Slovenci poslal na Deutsche Welle. Za naše bralce je iz nemščine preveden v slovenščino!

Sramota za Deutsche Welle

Deutsche Welle je v nedeljo, 3. maja 2020, podelil 17 novinarjem iz različnih držav nagrado »svoboda govora«.

Med nagrajenci je tudi slovenski novinar Blaž Zgaga. V obrazložitvi podelitve nagrade piše, da je svobodnega, raziskovalnega novinarja Blaža Zgago šikanirala slovenska vlada in da je prejel anonimne grožnje s smrtjo. Krizni štab slovenske vlade Korona je retvital anonimnega uporabnika. V tvitu je pisalo, da je Blaž Zgaga pacient psihiatrije, ki je zbežal iz karantene. Obstaja označba, naj bi imel virus »Covid-Marx/Lenin«.

Novinar je že pred mnogimi leti, ko je delal na dnevniku Večer, pisal o orožarski aferi iz časa slovenske osamosvojitve in sumil kot največjega vojnega dobičkarja Janeza Janšo.

Blaž Zgaga je bil med pobudniki peticije 571 slovenskih novinarjev, ki so trdili,da ne morejo svobodno poročati. To pismo so poslali na mednarodna združenja novinarjev v Evropi in na ta način blatili Slovenijo.

Vedno je bilo v ozadju le nasprotovanje »levo usmerjenih« novinarjev proti desni vladi Janeza Janše.

Tudi v zadnjem primeru gre le za nasprotovanje levo usmerjenega Blaža Zgage proti predsedniku vlade Janezu Janši.V resnici se ni zgodilo nič. Predsednik vlade je na Twitterju napisal le, da lahko Blaž Zgaga piše, kar hoče. Je lahko zaradi tega novinarja strah? Pred kom? Pred anonimnim tvitom z grožnjo smrti. Grožnje s smrtjo so v Sloveniji popularne. Tudi predsednici upokojenske stranke gospe Aleksandri Pivec so grozili. Premierju Janezu Janši so javno grozili s smrtjo na neki demonstraciji, preden je postal predsednik vlade. Podobne grožnje so prejeli še mnogi posamezniki.

Koga se boji novinar Blaž Zgaga? Do sedaj se še nikomur pod vladami Janeza Janše ni zgodilo nič.

Z nagrado za svobodo govora Blažu Zgagi se je nemški medij Deutsche Welle osmešil. Ta novinar ni v času pandemije napisal nobenega članka za premagovanje koronakrize. Tako kot vedno se je angažiral le za kritiziranje vlade in pisal, da želi predsednik vlade izvesti državni udar.

Kot je videti, Deutsche Welle ni preveril, kaj je Blaž Zgaga v zadnjem času napisal in objavil.

Obstajajo drugi novinarji, ki se v resnici borijo za svobodo govora in pisanja v Evropi.

Že v nedeljo, 3. maja, zvečer sem poslal na DW nekaj vprašanj, povezanih s podelitvijo te nagrade, na katera pa mi niso odgovorili.

Dušan Čegovnik, Essen

……………..

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine