19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(PREJELI SMO) Dunajski javni prevoznik praznuje 120. obletnico obstoja

Piše: M. G. 

V soboto, 9. septembra, bo dunajski javni prevoznik Wiener Linien z dnevom odprtih vrat praznoval svojo 120. obletnico obstoja. V Resselparku pred znamenito cerkvijo sv. Karla bo potekal živahen program, kjer bodo lahko tako mladi kot tudi starejši obiskovalci spoznavali raznolik svet Wiener Linien ter pogledali v preteklost in prihodnost javnega prometa na Dunaju. Na ogled bo tudi posebna razstava, posvečena velikemu jubileju podjetja.

Javni prevoznik Wiener Linien že od leta 1903 skrbi, da lahko Dunajčani varno, zanesljivo in hitro potujejo po mestu. Dunajski javni promet je pred tretjo prelomno točko v svoji zgodovini. Prvi večji trenutek se je zgodil v 20. letih prejšnjega stoletja, ko so močno razširili tramvajsko mrežo v mestu in postavili temelje, na katerih javni promet na Dunaju stoji še danes. Naslednji velik korak se je zgodil v 70. letih, ko se je začela gradnja prvih linij podzemne železnice. Dandanes Wiener Linien skrbi za bolj trajnosten, svoboden in fleksibilen razvoj mobilnosti in razvija rešitve, ki so manj obremenjujoče za okolje in podnebje.

Nekaj tovrstnih primerov bo na ogled tudi na dnevu odprtih vrat, in sicer testni avtobusi s pogonom na vodik in tako imenovani vagon X, ki je sodobno zasnovan ter opremljen z visokotehnološkim informacijskim sistemom za še bolj uporabniku prijazen in učinkovit potniški promet. Še pred uradnim odprtjem si bo mogoče ogledati tudi nov peron na postaji linije U2 na Karlsplatzu, nostalgiki pa bodo lahko v staromodnem tramvaju obvozili dunajski Ring.

Poleg tega bo dogodek namenjen tudi iskanju okrepitev za podjetje, ki bo po dosedanjih ocenah do leta 2031 potrebovalo kar 7.000 novih uslužbencev. Tako bodo lahko zainteresirani pridobili vse informacije o izobraževanjih in možnostih zaposlitve pri podjetju Wiener Linien. Predstavili bodo lahko tudi svoje ideje za prihodnost in z ostalimi udeleženci sodelovali v odprtih razpravah na temo javnega prometa v mestu.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine