9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Dubajski šejk v preiskavi zaradi ugrabitve svojih hčera v Veliki Britaniji

Britanska policija je v soboto sporočila, da ponovno odpirajo preiskavo v zvezi z izginotjem hčere dubajskega vladarja. Razlog za to je ugotovitev sodišča, da jo je ugrabil lasten oče in jo odpeljal nazaj v Združene arabske emirate.

Šejk Mohammed bin Rašid Al-Maktoum, ki je podpredsednik in premier Združenih arabskih emiratov naj bi leta 2000 organiziral nasilno vrnitev domov njegove takrat 19-letne hčere Šamse, je ugotovilo visoko sodišče v Veliki Britaniji.

Sodišče je ugotovilo, da je šejk ravno tako kriv za ugrabitev Šamsine, zdaj 35 let stare sestre Latife, ki jo je kar dvakrat ugrabil v Veliki Britaniji in jo prisilno vrnil v Dubaj.

Ministrstvo za zunanje zadeve vršilo pritisk na policijo
Šamsino izginotje je pred 20 leti preiskovala policija v Cambridgeu, a so preiskavo zaradi pomanjkanja dokazov bili primorani opustiti. Zdaj je postalo jasno, da je bilo pomanjkanje dokazov samo del razlogov, za opustitev preiskave.

Drugi del pa naj bi bili pritiski britanskega Ministrstva za zunanje zadeve. Zdaj že upokojeni detektiv David Beck, ki je takrat vodil preiskavo o Šamsinem izginotju, je povedal, da so primer bili primorani “založiti” zaradi “velikih občutljivosti”.

Do obuditve primera je prišlo zaradi nedavno objavljene sodbe v prid šejkovi nekdanji ženi, princesi Hayi Bint al Hussein, ki je zahtevala zaščito za njena šoloobvezna otroka. Sodišče je namreč ugotovilo, da je šejk princeso Hayo, ki je polsestra jordanskega kralja Abdullaha II hudo ustrahoval, zaradi česar je morala pobegniti iz London.

“Ugrabljati člane družine v tujini in jih držati v ujetništvu kaže do kam vladarji ZAE verjamejo, da so njihova dejanja nad zakonom,” je dogajanje komentirala raziskovalka pri Human Rights Watch Rothna Begum.

Šejk bin Rašid je med sojenjem vztrajal, da gre za “privatne družinske zadeve”, s čimer se ni strinjala direktorica Amnesty International Lynn Maalouf. “S strani države odobrene ugrabitve in nehumano ravnanje niso družinske zadeve. Gre za resne kršitve človekovih pravic in to zadeva mednarodno skrb.”

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine