10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo jutri na obisk k Vladimirju Putinu

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo v ponedeljek odrine na pot v Rusijo, kjer se bo v torek v Sočiju srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter kolegom Sergejem Lavrovom. Na mizi bo celotna paleta bilateralnih in multilateralnih izzivov.

 

Pompeo bo prispel v Moskvo v ponedeljek, kjer se bo sestal z osebjem veleposlaništva in v torek tudi z ameriškimi poslovneži v Rusiji. Namerava tudi položiti venec pred grobnico neznanemu vojaku v čast žrtvam boja proti nacizmu med drugo svetovno vojno.

V Soči na srečanje s Putinom in Lavrovom bo odpotoval v torek popoldne. State Department pravi, da bodo visoko na seznamu dnevnega reda nadzor nad oborožitvijo in številni izzivi, kot so Ukrajina, Venezuela, Iran, Sirija in Severna Koreja.

State Department je celo priznal, da bodo govorili o ruskem vpletanju v ameriške volitve in volitve drugje po svetu, kar je nekaj, kar predsednik ZDA Donald Trump še vedno ne sprejema, ampak zaupa Putinu, ko mu vpletanje zanika.

Po nedavnem telefonskem pogovoru, ki je trajal uro in pol, sta se Trump in Putin skupaj smejala zadevi, ki jo je Trump novinarjem opredelil kot rusko prevaro. Mislil je na preiskavo vpletanja Rusije v volitve.

Ne glede na Trumpa, Pompeo trdi, da še nobena vlada v ameriški zgodovini ni bila tako ostra do Rusije, kot je sedanja. To občasno izjavi tudi Trump.

Zadnje novice

Sorodne vsebine