24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Državni sekretar dr. Raščan najavil prispevek Slovenije za pomoč Siriji v višini 150 tisoč evrov

Piše: C. R.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v Bruslju sodeloval na 6. mednarodni konferenci v podporo prihodnosti Sirije in regije, ki jo je organizirala EU. Najavil je nov humanitarni prispevek Republike Slovenije v višini 150.000 evrov za civilno prebivalstvo v Siriji. Prispevek bo namenjen Mednarodnemu odboru rdečega križa (ang. ICRC – International Committee of the Red Cross ) za izvajanje projektov zagotavljanja dostopa do vode in sanitarnih storitev.

Državni sekretar dr. Raščan je pozdravil ponovno organizacijo konference, katere poglavitni namen je nudenje nadaljnje pomoči prizadetemu sirskemu prebivalstvu in zagotovitev podpore mednarodne skupnosti za politično rešitev konflikta v Siriji. Državni sekretar dr. Raščan je izrazil polno podporo prizadevanjem posebnega odposlanca Združenih narodov Geira Pedersena ter pozval vse strani v konfliktu, naj končajo vojaške sovražnosti in si iskreno prizadevajo za hiter napredek v političnem procesu pod vodstvom ZN, ki bi prinesel demokratično, vključujočo in mirno Sirijo.

Humanitarne razmere v Siriji se zaradi dolgoletnih spopadov in pomanjkljivega napredka v politični tranziciji še naprej slabšajo, zaradi ruske agresije na Ukrajino pa je prehranska varnost še bolj ogrožena. Gleda ne razmere je državni sekretar poudaril tudi pomen zagotavljanja dostopa do vode. Upoštevajoč potrebe na tem področju ter pozive OZN k povečanju mednarodne pomoči za projekte zgodnjega okrevanja, bo Slovenija namenila prispevek v višini 150.000 evrov (po 50.000 evrov v letih 2022, 2023 in 2024) Mednarodnemu odboru rdečega križa za izvajanje projektov zagotavljanja dostopa do vode in sanitarnih storitev za civilno prebivalstvo v Siriji. Projekti med drugim vključujejo vzdrževanje oz. popravila sedmih glavnih vodnih črpališč pitne vode, lokalnih vodovodnih omrežij in vodovodne infrastrukture v šolah.  Slovenija prizadetemu prebivalstvu v Siriji nudi pomoč tudi preko Visokega komisariata ZN za begunce, podpira projekt odstranjevanja eksplozivnih nevarnosti in oživitve kmetijstva v Siriji, ki ga izvaja humanitarna organizacija ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, ter projekte v Jordaniji in Libanonu, namenjene pomoči sirskim beguncem, zlasti najbolj ranljivim skupinam.

Ob robu konference je državni sekretar dr. Raščan opravil vrsto bilateralnih pogovorov. Srečal se je z generalnim sekretarjem Evropske službe za zunanje delovanje, zunanjim ministrom Libanona, namestnikom zunanjega ministra Kuvajta, namestnikom zunanjega ministra Kazahstana ter namestnico generalnega sekretarja Organizacije za afriške, karibske in pacifiške države OACPS (OACPS – Organisation of African, Caribbean and Pacific States) za okolje in podnebno ukrepanje.

Vir: Gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine