9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Države podaljšujejo in krepijo ukrepe proti koronavirusu

Pandemiji novega koronavirusa, ki se že tri mesece širi po svetu, ni videti konca. Številne države so sprejele različne ukrepe za njegovo zajezitev, pri čemer jih nekatere, med drugim Španija, že podaljšujejo, druge pa krepijo. Pandemija je prinesla tudi politične posledice. Države G20 pa so napovedale ukrepe v višini 5000 milijard dolarjev.

 

V Španiji, kjer so zabeležili že 4089 smrtnih žrtev, okužilo pa se je 56.188 ljudi, je tamkajšnji parlament izredne razmere, vključno s karanteno, podaljšal do 12. aprila.

Ukrep zaprtja šol pa so zaradi širjenja koronavirusa do konca aprila podaljšali v Turčiji. Tam je s tem virusom okuženih več kot 2400 ljudi, 59 jih je umrlo.

Z namenom dodatne zajezitve širjenja okužb nekatere države zaostrujejo ukrepe. Rusija bo denimo s petkom prepovedala vse redne in čarterske letalske polete v in iz drugih držav, v Moskvi pa od danes velja karantena za 1,9 milijona starejših in bolnih.

Mednarodne letalske povezave bo drastično omejila tudi Kitajska, ki bo skušala s tem zajeziti število novih okužb z novim koronavirusom iz tujine. Iz Kitajske bo tako samo ena letalska povezava na teden v vsako od držav. Prav tako bodo mednarodne letalske družbe dobile dovoljenje zgolj za eno povezavo. Poleg tega bo začasno prepovedala vstop v državo vsem tujim državljanom, ki imajo vizume ali dovoljenje za bivanje.

Na Kitajskem že dva dni zapored niso zabeležili nobenih novih domačih okužb z novim koronavirusom. Hkrati je število uvoženih okužb preseglo številko 500. Večinoma gre za kitajske državljane, ki so se vrnili v domovino.

Ukrepe krepijo tudi na Slovaškem, kjer so spremenili zakonodajo, tako da bodo lahko zdravstvene oblasti dostopale do podatkov o lokaciji mobilnega telefona, s pomočjo katerih bodo spremljale gibanje bolnikov, okuženih s koronavirusom.

O kršitvah 14-dnevne samoizolacije sicer poročajo iz Hrvaške, kjer so med 13. in 25. marcem razkrili 727 kršiteljev. Tam so sicer danes potrdili drugo smrtno žrtev, okuženih je 495 ljudi.

Iz Romunije medtem poročajo tudi o političnih posledicah soočanja s pandemijo. Odstopil je namreč minister za zdravje Victor Costache, ki so ga kritizirali zaradi slabega vodenja odziva na novi koronavirus. Na Kosovu pa je zaradi spora glede odziva na epidemijo koronavirusa parlament izglasoval nezaupnico samo dva meseca stari vladi Albina Kurtija.

Boj proti novemu koronavirusu pa bi lahko prinesel tudi rešitev za politično krizo v Izraelu. Vodja opozicije Beni Ganc je bil potrjen za predsednika kneseta, kar je po navedbah virov v njegovi stranki korak v okviru naporov za oblikovanje krizne vlade Gančeve Modre in bele stranke ter stranke Likud premierja Benjamina Netanjahuja.

Vse bolj črne so medtem napovedi gospodarskih posledic pandemije. Analitiki bonitetne hiše Standard & Poor’s (S&P) območju z evrom in Veliki Britaniji letos napovedujejo recesijo. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) naj bi se zaradi posledic koronavirusa po njihovih sedanjih izračunih skrčil za okoli dva odstotka.

Avstrijsko gospodarstvo se bo letos po ocenah dveh avstrijskih inštitutov skrčilo za najmanj 2,5 odstotka. Analitiki so opozorili, da gre za napoved po najbolj optimističnem scenariju, ki v Avstriji, kjer je umrlo najmanj 52 ljudi, okuženih pa je okoli 6600 ljudi, predvideva postopno ukinitev ukrepov do konca aprila.

O nižji aktivnosti gospodarstva poročajo iz Francije. Začasna prekinitev proizvodnje, zaprtje podjetij in samoizolacija zaradi izbruha novega koronavirusa so aktivnost tamkajšnjega gospodarstva znižali za 35 odstotkov. V državi so sicer danes potrdili 365 novih smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, med njimi je 16-letnica.

Predstavnik ministrstva za zdravje Jerome Salomon je dejal, da je v Franciji doslej v bolnišnicah zaradi covida-19 umrlo 1696 ljudi, v to pa niso vštete osebe, ki so umrle bodisi doma bodisi v domovih za ostarele. Zaenkrat so potrdili 29.155 okužb. Salomon je še opozoril, da je verjetno število okuženih precej višje, saj testirajo le bolj ogrožene bolnike.

V ZDA pa so različni ukrepi v boju proti novemu koronavirusu močno vplivali na trg dela. Število zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost je tako minuli teden poraslo na 3,3 milijona, kar predstavlja najvišjo številko v zgodovini države. V ZDA je trenutno 73.649 okuženih z novim koronavirusom, umrlo je 1063 ljudi. Po številu okužb bodo ZDA kmalu prehitele Italijo in Kitajsko.

V Italiji so danes sicer spet zabeležili manj smrtnih žrtev zaradi koronavirusa kot dan prej, in sicer je v zadnjih 24 urah umrlo 662 ljudi, skupno 8165. Se je pa povečalo število okužb. Okuženih je trenutno namreč 62.013 ljudi, kar je 4492 več kot dan prej. Pred tem so več dni beležili upad števila okužb. Včeraj se je namreč število okuženih povečalo za 3491, v torek za 3612.

Švica pa se je danes pridružila skupini držav, ki imajo več kot 10.000 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je danes potrdilo 10.661 okužb, kar je skoraj tisoč več kot dan prej. Koronavirusni bolezni 19 je podleglo 161 oseb.

V Veliki Britaniji so prvič od izbruha novega koronavirusa potrdili več kot 100 smrti v enem dnevu. Od srede je namreč umrlo 115 ljudi, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, skupno 578. Doslej so testirali 104.866 ljudi, od tega jih je bilo 11.658 pozitivnih

Voditelji držav G20 so se na virtualnem vrhu dogovorili, da bodo prek različnih ukrepov svetovnemu gospodarstvu namenili 5000 milijard dolarjev (4618 milijard evrov). Napovedali so skupen nastop v boju proti novemu koronavirusu in sodelovanje z drugimi mednarodnimi institucijami. Podporo so obljubili tudi državam v razvoju.

Dodali so, da boj proti pandemiji koronavirusa zahteva transparentno, robustno, koordinirano, obsežno in na znanosti osnovano ukrepanje “v duhu solidarnosti”. “Upamo, da bo razsežnost našega odziva svetovno gospodarstvo postavila nazaj na noge ter oblikovala trdno osnovo za zaščito delovnih mest in obnovitev gospodarske rasti,” so navedli.

Rusija, Kitajska Sirija, Iran, Severna Koreja, Venezuela, Nikaragva in Kuba so pred tem vrhom generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa pozvale k odpravi sankcij. Te po njihovi oceni spodkopavajo boj proti pandemiji novega koronavirusa, saj otežujejo nabavo medicinske opreme in zdravil.

Guterres je medtem pozdravil pozive nekaterih skupin po svetu k takojšnji prekinitvi spopadov zaradi boja proti pandemiji novega koronavirusa, za kar se je v začetku tedna zavzel tudi sam. K prekinitvi ognja so pozvali komunistični gverilci na Filipinih, premirje v Libiji pa se nekako drži. Iz ZN so sporočili, da so k premirju pozvali pripadniki Sirskih demokratičnih sil pod vodstvom Kurdov na severovzhodu države, v boju proti koronavirusu pa so sposobni sodelovati celo Izraelci in Palestinci. Poziv generalnega sekretarja ZN so danes podprle tudi vse sprte strani v Jemnu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine