11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Države EU potrdile dogovor o posodobitvi trgovinske zaščite

Države EU so danes uradno potrdile politični dogovor o posodobitvi trgovinske zaščite EU, ki so ga Evropska komisija, Svet EU in Evropski parlament dosegli decembra lani. S spremembami pravil EU o protidampinških in protisubvencijskih ukrepih bodo instrumenti trgovinske zaščite EU bolje prilagojeni izzivom globalnega gospodarstva, menijo v Bruslju.

Kot so sporočili iz Evropske komisije, bodo zaščitni instrumenti s posodobitvijo postali učinkovitejši, preglednejši in lažji za podjetniško uporabo. V nekaterih primerih bodo EU omogočili tudi uvedbo višjih dajatev na dampinške izdelke.

Obdobje preiskave domnevnih nepravilnosti se bo po novih pravilih skrajšalo, sistem pa bo postal preglednejši. Podjetja bodo imela koristi od sistema zgodnjega opozarjanja, ki jim bo v primeru uvedbe dajatev pomagal prilagoditi se na novo situacijo.

Manjša podjetja bodo deležna tudi pomoči podporne službe, da bodo lažje sprožila postopke trgovinske zaščite in sodelovala v njih. V nekaterih primerih bo EU prilagodila pravilo, znano kot “pravilo nižje dajatve”, uvedla pa bo lahko višje dajatve. To bo veljalo v primerih, povezanih z uvozom nepošteno subvencioniranih ali dampinških izdelkov iz držav, v katerih so cene surovin in energentov izkrivljene.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je poudarila, da je EU s potrditvijo političnega dogovora stopila korak bližje k bolj učinkovitemu soočanju z nepoštenimi trgovinskimi praksami. “EU zagovarja prosto trgovino, ki temelji na pravilih, a mora obenem zagotoviti, da te odprtosti ne bo nihče izkoriščal,” je dodala.

Dogovor mora potrditi še Evropski parlament.

Zadnje novice

Sorodne vsebine