10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Držav, ki se distancirajo od zloglasne marakeške deklaracije, je vse več. Po novem tudi Češka. Kdaj bo na vrsti Slovenija?

Češka vlada zavrača dogovor Združenih narodov o upravljanju migracij, ki naj bi ga podprli decembra v maroškem Marakešu, je danes sporočil češki premier Andrej Babiš, poroča češka tiskovna agencija ČTK. Praga meni, da omenjeni dogovor ne upošteva čeških prioritet, med kateri je jasno razlikovanje med zakonitimi in nezakonitimi migranti.

 

Prav tako v dokumentu po oceni češke strani ni izrecno omenjeno, da so nezakonite migracije nezaželene, povzema češke medije avstrijska tiskovna agencija APA.

Dogovoru so doslej podporo odrekle ZDA, Madžarska in Avstrija. Bolgarija je prav tako ta teden napovedala, da dogovora ne namerava podpreti. V nekaterih drugih evropskih držav, vključno s Slovenijo, na to temo še potekajo razprave.

Cilj dogovora ZN je vzpostavitev varnih, urejenih in rednih migracij. Vsebuje vrsto smernic in ukrepov, ki pa niso pravno zavezujoči. Bistvo dogovora so boljše mednarodno sodelovanja 193 držav članic ZN na področju upravljanja migracij ter standardi ravnanja z begunci.

Seznam držav, ki se distancirajo od zloglasne marakeške deklaracije, je vse daljši, zanimivo pa je, da znotraj EU med njimi prevladujejo predvsem novejše članice, denimo Poljska, Madžarska in Bolgarija. Lahko se vprašamo, kdaj se jim bo pridružila Slovenija. Vendar glede na razpoloženje v njenem političnem vrhu kaže, da bo Slovenija ostala zavezana omenjeni deklaraciji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine