21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Družbeni mediji povzročajo pomanjkanje zaupanja in razdor

Piše: Denes Albert

Nelegitimni vpliv družbenih medijev in ozadja je grožnja, pravi László Kövér, predsednik madžarskega parlamenta

Družbeni mediji in širjenje lažnih novic spodkopavajo javno zaupanje, polarizirajo družbo in so sredstvo manipulacije, je v ponedeljek na konferenci govornikov Evropske unije povedal predsednik madžarskega parlamenta László Kövér. Konferenco sta vodila predsednika obeh domov nemškega parlamenta, Bundestaga in Bundesrata, in je del celoletnega niza dogodkov, na katerih se razpravlja o prihodnosti Evropske unije.

Kövér je dejal, da se pri vodenju serije konferenc, ki bodo potekale do pomladi 2022 in na katerih bodo sodelovale institucije EU, države članice, lokalni organi in državljani EU, ustvarja vtis, da je celoten proces predstava z vnaprej pripravljenim scenarijem in vnaprej določenim izidom. Poudaril je, da najmočnejše demokratične legitimnosti v EU nimajo Evropski parlament, Evropska komisija ali Evropski svet, temveč nacionalni parlamenti.

Kövér je poudaril, da se strinja s kolegi, ki so zaskrbljeni zaradi “polarizacije politike”. Kot je dejal, je razlog za delitev v tem, da “smo izgubili zaupanje drug v drugega”. Dodal je, da se zaupanje ne sme še naprej spodkopavati in da “moramo pokazati, da nas zanima mnenje drug drugega”. Predsednik madžarskega parlamenta je poudaril, da se je treba odločiti, ali sprejeti ali zavrniti cenzuro na spletnem področju brez demokratične legitimnosti in manipulacije z lažnimi novicami.

Dodal pa je, da “evropska levica, ki je zaskrbljena zaradi groženj demokraciji in spletni sferi”, podpira staro boljševiško načelo, da “sovražniki demokracije ne pripadajo demokraciji” in da so prav “oni tisti, ki želijo določiti, kdo so sovražniki demokracije”.

Predsednik Bundestaga Wolfgang Schäuble (CDU) je v uvodnem govoru poudaril, da so vse večji vpliv interneta, podjetij za družbene medije in moč, skoncentrirana v velikih spletnih podjetjih, izziv za predstavniško demokracijo in imajo velik vpliv na najpomembnejše institucije predstavniških demokracij, parlamente.

Dejal je, da so velikani družbenih medijev, ki se zanašajo na upravljanje pozornosti ljudi na podlagi algoritmov, temeljito spremenili javno sfero. Tradicionalni mediji izgubljajo funkcijo filtriranja in posredovanja, družbeni mediji, ki jih nadomeščajo “žepi javnega mnenja”, pa podpirajo širjenje sovraštva in zavajajočih informacij ter delijo družbo.

Tako razpade “skupni prostor skupnih izkušenj in razprav”, ki je nujno potreben za ohranitev demokracije, zlasti v vse bolj raznoliki družbi, je dejal Schäuble.

Vir: MAGYAR HÍRLAP

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine