19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Dražba izjemne slike Caravaggia je sprožila proteste v Rimu

Piše: Jože Jan

Slika je v Vili Ludovisi, zimski rezidenci knezov Ludovisi Boncompagni. Dražba bo jutri in je sprožila ostre proteste sveta italijanske kulture, ki zahteva posredovanje države.

Vila Ludovisi je osupljiva palača 2.800 kvadratnih metrov, ki se razprostira v šestih nadstropjih z razkošnim vrtom v središču Rima, nekaj korakov od znamenite Via Veneto. Zimska rezidenca ene najbogatejših aristokratskih družin v Italiji hrani tudi freske Guercina, znanega bolonjskega baročnega slikarja, ter antične kipe.

Italijanski tisk je to dražbo krstil za »dražbo stoletja«, saj se govori, da sta med zainteresiranimi kupci celo Bill Gates in sultan iz Bruneja. Vila Ludovisi (poznana tudi kot Casino da Aurora) je pravi kragulj rimskega baroka in je ocenjena na 471 milijonov evrov, kar predstavlja četrtino letnega proračuna italijanskega ministrstva za kulturo.

O dražbi je določilo rimsko sodišče, da konča spore med dediči princa Niccola Ludovisija Boncompagnija, ki je umrl leta 2018.

Svetovna neprofitna organizacija Change.org je sprožila peticijo z naslovom »SOS: kultura se prodaja s popustom« in je zbrala 35.000 podpisov, s katerimi poziva vlado, naj posreduje. Podpisniki prosijo, naj vlada uveljavi svojo pravico do nakupa vile, saj ima po mnenju strokovnjakov Caravaggiova freska sama večjo vrednost kot cena cele vile.

Italijanski mediji pričakujejo, da bo v zadevi ukrepal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini. Po italijanski zakonodaji lahko država svojo pravico uveljavi šele potem, ko bo na dražbi vila prodana. Država lahko v roku 60 dni po dražbi uveljavi svojo pravico s ponudbo enake kupnine.

Delo Caravaggia iz leta 1597 se nahaja v prvem nadstropju vile in predstavlja Jupitra, Plutona in Neptuna sredi zemeljskega globusa. »Verjetno je eno njegovih prvih del, obenem zelo zanimivo, saj se ukvarja z mitološko tematiko. Caravaggio je skoraj izključno slikal religiozne motive,« je izjavil umetnostni zgodovinar Claudio Strinati. »Vila je lepa, pomembna stavba, z lepimi slikami. Morala bi biti v javni lasti in v njej muzej in kulturni center,« je dodal.

Dražba, na kateri so bili povabljeni milijarderji z vsega sveta se bo začela v torek ob 15.00 po italijanskem času. Izklicna cena je bila določena pri 353 milijonih evrov.

 

Vir: El Mundo, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine