30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Dražavljani Hrvaške se počutijo vse bolj ogrožene zaradi povečanega prihajanja ilegalnih migrantov iz BiH

Prebivalci, ki živijo v majhnih mestih ob vzhodni meji Hrvaške, pravijo, da so vse bolj zaskrbljeni zaradi nezakonitih migrantov, ki v državo prehajajo iz Bosne in Hercegovine.

Večje število opaženih migrantov v Vrgorcu in okoli njega je vzbudilo zaskrbljenost med domačin; nekateri tudi pravijo, da migranti prispevajo k naraščanju kriminala na tem območju, poroča Dnevnik Hrvatska.

“Pozivam ministra Božinovića, da nas obišče za eno noč, da bo videl, da je meja kot švicarski sir,” je rekel nek prebivalec. “Najslabše je, da se človek počuti nezaščiten zaradi svoje države. Nismo zaščiteni, primerjamo se z drugimi državami inpri nas je najslabše, “je dejal Mate Vujčić, ki živi v Orahu – majhnem mestu ob meji Hrvaške z Bosno in Hercegovino.

Drugi prebivalci pravijo, da njihova mesta zaradi priliva migrantov niso tako varna, kot so bila nekoč. “Zdaj vsakič zaklenem avto in nosim s seboj ključe. Prej tega ni bilo nikoli treba početi. Zaradi varnosti smo si nabavili psa čuvaja, “je dejal en prebivalec iz Potprologa. “Minuli konec tedna je migrant ukradel mamin avtomobil, ga vozil in ga popolnoma uničil,” je dodal in dejal, da je škoda znašala približno 5300 evrov.

Po podatkih hrvaškega ministrstva za notranje zadeve (MUP) je bilo od januarja do 1. oktobra letos 14.467 poskusov nezakonitega vstopa in več kot 750 kaznivih dejanj tihotapljenja. Samo 810 storilcev je bilo aretiranih.

POVEZAVA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine