12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Dr. Zoltán Kovács za Demokracijo: Ohranjanje naše naravne dediščine je ena poglavitnih nalog vsake odgovorne vlade

Piše: Bogdan Sajovic

Letos jeseni bodo v Budimpešti organizirali razstavo Eno z naravo (»One with nature«). Pogovarjali smo se z dr. Zoltánom Kovácsem, državnim sekretarjem za mednarodno komuniciranje v uradu predsednika madžarske vlade, ki je tudi vladni komisar, zadolžen za izvedbo razstave in dogodke okoli nje.

DEMOKRACIJA: Gospod Kovács, zakaj se je vaša vlada odločila za organizacijo razstave Eno z naravo?

KOVÁCS: V Budimpešti smo leta 1971 že organizirali svetovno razstavo na temo okolja, tako da letošnja zaznamuje tudi petdeseto obletnico prejšnje. Hkrati načrtujemo tudi tri prireditve komercialnega tipa: eno o orožju, konjih, psih in kmetijstvu, drugo, ki je povezana s hrano, tretja pa bo inovacijska delavnica, ki predstavlja 21. stoletje v duhu trajnosti in sorodnih tehnologij. Sicer pa je ohranjanje naše naravne dediščine ena poglavitnih nalog vsake odgovorne vlade. V današnjem času industrializacije in hitrega razvoja je to vsekakor prioritetna naloga. Treba je domisliti najboljši način, kako uskladiti ohranjanje narave z industrijskim in tehnološkim razvojem. Zato bo razstava tudi priložnost, da se bodo na njej izmenjale ideje in izkušnje strokovnjakov z vsega sveta.

DEMOKRACIJA: Ste zato danes obiskali Ljubljano?

KOVÁCS: Z vašim ministrom za kmetijstvo Jožetom Podgorškom sem imel danes ploden pogovor, saj bo tudi vaša država sodelovala na razstavi v Budimpešti. Tudi slovenska vlada deli skrb za ohranjanje naravne dediščine, izmenjava izkušenj in mnenj na tem področju pa bo koristila tej skupni zavezanosti. Mi pa bomo sodelovali na letošnjem Mednarodnem kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni. Poleg tega se bo svetovna razstava v Budimpešti odvijala med 25. septembrom in 14. oktobrom, se pravi v času, ko bo Slovenija predsedovala Svetu Evropske unije.

DEMOKRACIJA: Kaj pa pandemija kitajskega virusa?

KOVÁCS: Predvidevamo, da se bo slika glede koronavirusne bolezni do poletja že toliko popravila, da se bodo lahko odprle meje za potovanja, vsaj v državah srednjeevropskega prostora. Upamo torej, da bo nevarnost pandemije zaradi ukrepov in cepljenja nehala oziroma bila vsaj tako zmanjšana, da bomo lahko spet zagnali gospodarstvo, promet, turizem in se vsaj v glavnih črtah vrnili v življenje, kot smo ga živeli pred izbruhom pandemije.

DEMOKRACIJA: Madžarska vlada je znana po svojih prizadevanjih za ohranjanje narodnih tradicij in kulture. Ali gre pri razstavi Eno z naravo za del širšega sklopa?

KOVÁCS: Deloma tudi, čeprav ohranjanje narave, kot rečeno, spada samo po sebi med poglavitne naloge. Z razstavo želimo predstaviti različne pristope, da bi našli najboljši način, kako na primeren in trajnosten način ohraniti svojo naravno dediščino. Prejeli smo jo od svojih prednikov in dolžni smo jo predati svojim potomcem.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine