14.5 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Donald Tusk brez dlake na jeziku: »V peklu je poseben prostor za pobudnike brexita!«

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po današnjem srečanju z irskim premierjem Leom Varadkarjem v Bruslju dejal, da je za pobudnike brexita v peklu pripravljen poseben prostor. Izrazil je sicer upanje, da bo britanska premierka Theresa May v četrtek v Bruslju predstavila “realističen načrt” za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašli.

 

“Razmišljam, kako je videti poseben prostor v peklu za pobudnike brexita, ki niso imeli niti osnutka načrta, kako ga varno izpeljati,” je dejal Tusk, kot so sporočili iz Evropskega sveta.

Ob tem je izpostavil, da je trenutno najpomembnejša naloga preprečiti izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora. Ponovil je, da je stališče EU27, ki je izraženo v izstopnem sporazumu in politični izjavi o prihodnjih odnosih, jasno. Znova je tudi poudaril, da so evropski voditelji na decembrskem vrhu jasno odločili, da se o izstopnem sporazumu ni več možno pogajati.

To sta v skupni izjavi po srečanju poudarila tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Varadkar, ki sta izpostavila, da je sporazum najboljši in edini možen dogovor.

“Upam, da bomo jutri od britanske premierke slišali realistične predloge, kako se rešiti iz slepe ulice, v kateri se je znašel urejen izstop Združenega kraljestva iz EU po zadnjih glasovanjih v spodnjem domu britanskega parlamenta,” pa je povedal predsednik Evropskega sveta.

Glavna prioriteta za nas ostaja vprašanje meje na irskem otoku in ohranitev miru v skladu z velikonočnim mirovnim sporazumom. “EU je predvsem mirovni projekt, ne bomo se igrali z mirom,” je dejal in poudaril, da zato EU vztraja pri varovalu za preprečitev trde meje med Severno Irsko in Irsko. “Dajte nam verjetno zagotovilo za mir na Severnem Irskem in Združeno kraljestvo bo lahko EU zapustilo kot zaupanja vreden prijatelj,” je še izpostavil.

“Občutek za odgovornost nam sicer pravi, da se moramo pripraviti tudi na morebiten fiasko. Z irskim premierjem sva govorila tudi o potrebnih ukrepih v primeru brexita brez dogovora,” je povedal Tusk.

Tudi predsednik komisije in irski premier sta zagotovila, da bodo okrepili priprave na morebiten izstop brez dogovora. Komisija je pripravljena podpreti Irsko pri iskanju odgovorov na izzive, s katerimi bodo soočeni ta država in njeni prebivalci, piše v skupni izjavi.

“Medtem ko pričakujemo, da varovalo ne bo nikoli uporabljeno, smo se danes znova strinjali, da potrebujemo pravno zagotovilo, da ne bo znova trde meje,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že po srečanju s Tuskom povedal irski premier. To sta potrdila tudi z Junckerjem.

Evropska voditelja bosta v četrtek sprejela tudi britansko premierko, ki bo skušala doseči spremembe glede irskega varovala. Pred dnevi dejala, da si bo v Bruslju, oborožena s svežim mandatom in novimi idejami, prizadevala za pragmatične rešitve, ki bi prepričale tako EU kot britanski parlament pred novim odločanjem, predvidenim prihodnji teden.

V torek je v Belfastu zatrdila, da bo storila vse, da se bo izognila ponovni uvedbi nadzora na meji med Irsko in Severno Irsko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine